Росія змінила тактику атак по енергетиці України: чому вона більш руйнівна, — FT

Росія змінила тактику атак по енергоінфраструктурі України. Зокрема, росіяни використовують високоточні ракети для знищення електростанцій у менш захищених регіонах. Деякі з них, можливо, не вдасться відновити до наступної зими.

Фото: ОП
Фото: ОП

Про це йдеться в матеріалі Financial Times, інформує Цензор.НЕТ.

За даними видання, офіційні особи України повідомили, що збитки, які завдала РФ, не так масштабні, втім, гірші, ніж взимку 2022-2023 років.

Так, з 22 по 29 березня Росія обстріляла сім теплоелектростанцій. Також російські ракети влучили у дві гідроелектростанції. Енергооб'єкти Києва окупанти не атакували, оскільки столиця має одну з найкращих систем ППО.

Гендиректор ДТЕК Максим Тимченко заявив, що торік РФ атакувала електропідстанції й трансформатори по всій країні, проте сьогодні ракети націлені на електростанції в окремих регіонах, щоб "знищити їх повністю, тому що відновити за короткий час неможливо".

Також керівник відділу комунікацій "Укренерго" Марія Цатурян розповіла, що росіяни застосовують проти 5-6 енергетичних об'єктів в одному регіоні ту ж саму кількість ракет, яку застосовували під час масованих ударів у 2022-23 роках. "Укренерго" може захистити менші підстанції захисними спорудами, проте не великі електростанції, відновлення яких потребує місяців або ж років.

"Друга, важлива відмінність від зими 2022-2023 років – Росія зараз також використовує дорогі високоточні балістичні ракети, заявив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та комунальних послуг Андрій Герус. Герус сказав, що в одній нещодавній атаці на вугільну електростанцію були використані балістичні ракети вартістю 100 мільйонів доларів, але Україна має лише кілька американських систем ППО Patriot, здатних їх збити", – пише FT.

Читайте також: Обстріли енергосистеми України: які об'єкти потрапили під удар (КАРТА)

За словами представника української військової розвідки Андрія Черняка, ворог також застосовує велику кількість БпЛА як дешевший спосіб ураження, наприклад, трансформаторів.

ракетний терор тактика рф обстріли енергосистем воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні