Повістка за антикорупційне розслідування про генерала СБУ. Подробиці інциденту з журналістом "Слідства.Інфо"

Працівник Служби безпеки України міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки журналісту «Слідства.Інфо». У такий спосіб спецслужбовці хотіли покарати розслідувача, який викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо», яке базується на відео з камер спостереження.

У понеділок 1 квітня о 21.15 у супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку. 

«Мене здивувало, що вони підійшли саме до мене, звернулися на імʼя-прізвище і явно знали мене в обличчя», — каже Шульгат. 

Журналіст зняв спілкування з військовими на камеру, що згодом дозволило ідентифікувати їх та поспілкуватися з ними.

У розмові військовослужбовці зазначили, що нещодавно Євгенію виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані. Коли журналіст почав знімати відео та ставити запитання, чи пов’язана ситуація з його роботою над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ, військовослужбовці пішли, зауваживши, що фіксують відмову від повістки.

Цими днями Євгеній працював над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка, яке вийшло 4 квітня. «Заможні жінки та королівська нерухомість генерала СБУ». «Оскільки я працював над цією історією, то одразу запідозрив, що мене зупинили у супермаркеті саме через неї», — каже Шульгат.

Проаналізувавши відео, журналісти з'ясували, що зі співробітниками ТЦК була людина у цивільному, яка давала їм вказівки.

Згодом журналісти-розслідувачі ідентифікували представників Соломʼянського ТЦК і поговорили з ними. Військовослужбовці не погодилися назвати особу, яка вказувала їм, кому саме треба вручити повістку.

Джерела «Слідства.Інфо» допомогли зрозуміти, хто саме той чоловік, який керував представниками ТЦК. Журналістам сказали, що це може бути Олексій Біленко — людина, близька до Іллі Вітюка. 

Після пошуків у базах даних журналісти знайшли Олексія Володимировича Біленка, який раніше працював у львівському управлінні СБУ. А зараз — у департаменті кібербезпеки СБУ, який очолює Ілля Вітюк — фігурант розслідування Євгенія Шульгата.

Олексій Біленко не відповів на дзвінки журналістів, а після повідомлень у месенджерах вдався до блокування можливості з ним поспілкуватися.

Оприлюднені знахідки агенція «Слідство.Інфо» планує передати до правоохоронних органів разом із заявою про переслідування та перешкоджання журналістській діяльності.

Спільнота «Медіарух» вимагає відкрити кримінальну справу на працівників СБУ, а також територіального центру комплектування та соціальної підтримки Солом’янського району через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо» Євгенієм Шульгатом.

Реакція

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявляє, що доручив провести службову перевірку щодо інформації видання «Слідство.Інфо» про намагання вручити повістку їхньому журналісту після розслідування стосовно співробітника Служби безпеки України.

«Професійна діяльність журналістів користується повагою керівництва Збройних сил України й охороняється законодавством України. Збройні сили України засуджують будь-які випадки порушень з боку військових посадових осіб. За матеріалами, опублікованими громадською організацією «Слідство.Інфо», мною визначено завдання командувачу Сухопутних військ ЗСУ провести службову перевірку. За результатами службової перевірки будуть прийняті відповідні рішення», – написав головнокомандувач у фейсбуці.

У СБУ в коментарі Радіо Свобода заявили, що вивчають інформацію, оприлюднену редакцією «Слідство.Інфо».

«Наразі СБУ, Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ проводять відповідну перевірку. Про її результати буде повідомлено додатково. Окремо зазначаємо, що згідно з законом, співробітники СБУ не мають повноважень надавати офіційні вказівки чи доручення щодо спілкування працівників ТЦК з журналістами», – кажуть в СБУ.

сбу повістка антикорупція тцк скандал розслідування

Знак гривні
Знак гривні