Як ЗСУ відбили одну з наймасштабніших танкових атак на українські позиції (ФОТО, ВІДЕО)

30 березня на Авдіївському напрямку російська армія здійснила одну з наймасштабніших бронетанкових атак на українські позиції за час повномасштабного вторгнення. Втративши третину своїх танків і більшість БМП, росіяни відступили.

Про це пише Forbes.

За інформацією видання, за кілька тижнів до суботнього штурму росіяни здебільшого використовували піхоту для наступу на захід від міста. Причина полягала в тому, що їм бракувало транспортних засобів після великих втрат під час захоплення Авдіївки в середині лютого.

Останніми днями ситуація змінилася. На Авдіївському напрямку противник знову почав застосувати бронетехніку, в тому числі танки.

Реконструкція бою

36 танків і 12 бойових машин піхоти з 6-го танкового полку російської армії, що входить до складу 90-ї танкової дивізії, атакували вздовж дороги, що веде з окупованого Росією Тоненького до підконтрольного Україні села Уманське, що за три кілометри на захід.

Українська 25-та бригада помітила колону з 48 машин і завдала по ній потужного удару. Дванадцять танків і вісім БМП були підбиті, підрахував OSINT-аналітик Kriegsforscher.

Фото: телеграм 25 ОПДБр ДШВ
Фото: телеграм 25 ОПДБр ДШВ
Фото: телеграм 25 ОПДБр ДШВ
Фото: телеграм 25 ОПДБр ДШВ

Наступного дня після штурму Центр оборонних стратегій описав бої навколо Тоненького як "позиційні ", тобто жодна зі сторін суттєво не просунулася вперед.

"Як 25-та бригада відбила цю рекордно велику російську танкову колону, не зовсім зрозуміло з візуальних свідчень наслідків бою. Але здогадатися неважко. Стандартна оборонна тактика українських військ полягає в тому, щоб за допомогою безпілотників виявити російську штурмову групу і розбити її влучним артилерійським вогнем", — пише Forbes.

Видання додає, що те, що ЗСУ змогли перемогти таку велику і добре озброєну російську силу, вказує на певну тенденцію.

"Попри проблеми з постачанням основних боєприпасів, українські бригади все ще здатні організувати запеклу оборону — часто з використанням мін, артилерії, протитанкових ракет і FPV-дронів.

Очікується, що ця тактика продовжуватиме формувати поле бою навіть тоді, коли в Україну прибуватимуть нові артилерійські снаряди. У найближчі тижні та місяці українці, ймовірно, продовжуватимуть оборонятися від російських штурмових груп, в основному координуючи свої гаубиці та безпілотники. Лише тепер, можливо, буде задіяно більше артилерії, ніж це було в останні місяці", — підсумовує Forbes.

Згодом українські десантники показали кадри, на яких вони знищують одну з колон, відбиваючи масштабну російську атаку 30 березня. Під час цього бою були уражені чотири танки та дві БМП окупантів.

Ворожу бронетехніку атакували різною зброєю, над полем бою постійно перебували українські безпілотники, які допомагали захисникам коригувати свої дії та знищувати окупанта, проаналізував відео Мілітарний.

втрати ворога танки дрони штурм знищена техніка

Знак гривні
Знак гривні