Конгресвумен Спартц не голосуватиме за пакет допомоги Україні від США, — WSJ

Конгресвумен від Республіканської партії Вікторія Спартц заявила, що не голосуватиме за законопроєкт з допомогою Україні у розмірі 60 мільярдів доларів.

Вікторія Спарц у Києві. Фото: ЛЕВ РАДІН/ZUMA PRESS
Вікторія Спарц у Києві. Фото: ЛЕВ РАДІН/ZUMA PRESS

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

"Республіканка з Індіани, яка є однією з найяскравіших особистостей у Палаті представників, заявила, що не підтримує нещодавно ухвалений Сенатом пакет, який включає 60 мільярдів доларів на допомогу Україні, а також кошти для Ізраїлю та Тайваню.

Очікується, що додаткові кошти для України в тій чи іншій формі будуть проголосовані в Палаті представників цієї весни", — йдеться у матеріалі.

Видання зазначає, що позиція Спартц проти двопартійного законопроєкту є яскравим прикладом розбіжностей серед республіканців у Конгресі щодо подальшої допомоги Україні. У низці інтерв'ю 45-річна Спартц заявила, що хоче від президента Байдена чіткішої стратегії щодо участі США у війні і більш пильного контролю за тим, як витрачається допомога. Вона також хоче, щоб будь-яка допомога Україні пропонувалася у вигляді позики, і щоб адміністрація приділяла більше уваги внутрішньоамериканським питанням.

"Я розумію важливість цієї битви і наслідки, якщо Росія переможе, але я також не дуже наївна. Якщо у нас не буде належного нагляду, ми не досягнемо наших цілей", — сказала вона. "Ми не можемо допустити цих нескінченних воєн".

За її словами, виборці в передмісті Індіанаполіса, де проживає Спартц, виступають проти допомоги Україні з тих же причин, що і в загальнонаціональному масштабі, віддзеркалюючи тиск на чинних республіканців.

Зазначається, що Спартц була однією із перших, хто почав активно виступати на підтримку України. Сьогодні Спартц каже, що вона значною мірою відійшла від того, щоб зосереджуватися на питанні України. Після місяців закликів до подальшого нагляду і більш чітко визначеної стратегії США, вона заявила, що вирішила зосередитися на скороченні державних витрат і підвищенні прозорості в галузі охорони здоров'я. Ці зусилля, за її словами, були більш варті її часу, оскільки республіканці взяли під контроль Палату представників Конгресу.

Читайте також: Заяви конгресвумен Спартц, яку називають "людиною Трампа", пролунали у розпал постачання зброї від США (Погляд)

Виступаючи проти нинішньої пропозиції, Спартц сказала, що може підтримати пакет, який включатиме гроші на озброєння, додатковий нагляд і жорсткіші правила безпеки на кордонах США.

Демократи заявили, що спочатку сподівалися, що Спартц зможе відігравати активнішу роль у спробах зміцнити підтримку республіканців у питанні допомоги Україні.

"Було відчуття, що вона буде однією з республіканців, які дійсно готові піти на все, щоб допомогти Україні. На жаль, ми не бачили, щоб вона використовувала свої особисті знання про країну та її політику для ефективного згуртування республіканців", — сказала конгресвумен Сара Джейкобс, яка відвідала Україну разом зі Спартц за кілька тижнів до вторгнення Росії.

Вплив Спартц також обмежений відсутністю близьких союзників у Конгресі та її непередбачуваною поведінкою. Один колега-республіканець сказав, що її аргументи під час конференцій Республіканської партії буває настільки складно зрозуміти, що люди часто виходять, коли вона починає говорити.

Читайте також: Непередбачувана керівниця з вибуховою вдачею: Спартц вважається «найгіршою начальницею» Палати представників – Politico

У лютому 2023 року Спартц оголосила, що планує піти з Конгресу, заявивши, що хоче проводити більше часу зі своїми двома доньками. Але через рік вона змінила своє рішення, частково через те, що не вважає, що жоден з кандидатів-республіканців, які боротимуться за її місце, не впорається з роботою.

Тепер вона бере участь у праймеріз Республіканської партії, запланованих на 7 травня. Її головний суперник Чак Гудріч витратив понад 1,5 мільйона доларів на рекламу, і в деяких оплачених ним роликах лунає критика Спартц за її минулі голосування за надання допомоги Україні.

республіканці сша допомога сша спартц

Знак гривні
Знак гривні