У НАТО пропонують створити для України п'ятирічний фонд на $100 млрд

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити фонд союзницьких внесків на суму 100 мільярдів доларів протягом п'яти років для України в рамках пакета, який мають підписати лідери країн-членів Альянсу на саміті у Вашингтоні.

Єнс Столтенберг і Володимир Зеленський. Фото: ОП
Єнс Столтенберг і Володимир Зеленський. Фото: ОП

Про це повідомили агентства AFP і Bloomberg із посиланням на осіб, причетних до обговорень.

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО проведуть попередні переговори щодо цього плану в середу в Брюсселі, намагаючись сформувати пакет підтримки для України до липневого саміту у Вашингтоні.

"Міністри закордонних справ обговорять найкращий спосіб організації підтримки України з боку НАТО, щоб зробити її більш потужною, передбачуваною і тривалою", – сказав офіційний представник НАТО.

"На квітневій зустрічі міністрів не буде прийнято жодних остаточних рішень, і дискусії продовжаться з наближенням Вашингтонського саміту в липні", – додав він.

Офіційні особи й дипломати заявили, що пропозиція полягає в тому, щоб 32 країни НАТО зробили внески до фонду відповідно до розміру їхньої економіки.

Проте дехто з них застеріг, що залишається багато запитань щодо того, як працюватиме будь-яке фінансування, і що план, найпевніше, зазнає значних змін до саміту у Вашингтоні.

"Попереду ще довгий шлях – у багатьох союзників є питання щодо практичних домовленостей", – сказав AFP дипломат НАТО на умовах анонімності.

За словами чиновників, пропозиція Столтенберга також передбачає, що НАТО також може перебрати на себе оперативні обов'язки очолюваної США Контактної групи з питань оборони (формат "Рамштайн", – Ред.), яка координує постачання зброї близько 50 країнами в Україну.

Столтенберг стверджує, що це може убезпечити постачання зброї в Україну від будь-яких політичних змін у країнах НАТО, оскільки Дональд Трамп прагне повернутися до Білого дому на виборах у листопаді, кажуть чиновники.

"Цей крок ознаменував би серйозні зміни для західного військового альянсу, який досі відмовлявся як організація надсилати зброю в Україну, побоюючись, що це наблизить НАТО до конфлікту з Росією", – пише AFP.

Водночас Bloomberg зазначає, що інституціоналізація підтримки з боку НАТО може стати сигналом про довгострокову підтримку України.

"Це відбудеться в той час, коли російський президент Путін робить ставку на те, що він "пересидить" союзників Києва. Тим більше, що члени Альянсу навряд чи надішлють Україні офіційне запрошення приєднатися до НАТО, коли лідери країн-членів Альянсу зберуться на початку липня у Вашингтоні.

Хоча НАТО може очолити дискусії про допомогу Україні, це може ізолювати її від політики США, але це може призвести до суперечок між 32 членами альянсу, в тому числі з Туреччиною та Угорщиною, які займають більш нюансовану позицію на підтримку України", – пише агентство.

Як повідомляє Укрінформ, Канада готова підтримати пропозицію генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про створення 100-мільярдного фонду підтримки України на найближчі п'ять років.

The Guardin пише, що міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський, відповідаючи на запитання про можливий фонд НАТО, сказав журналістам: «Ми підтримуємо зусилля генсека».

НАТО підтримка україни протидія рф зброя для України

Знак гривні
Знак гривні