Україна перебуває під значним ризиком обвалу лінії фронту, — Politico

В Україні є великий ризик краху лінії фронту. Оборона може зруйнуватися там, де російські генерали вирішать зосередити свій майбутній наступ.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Про це пише Politico з посиланням на високопоставлених українських офіцерів.

Видання нагадує застереження Зеленського про те, якщо пакет допомоги від США не буде схвалений найближчим часом, Силам оборони доведеться "повернутися назад, відступити, крок за кроком, маленькими кроками". Він також попередив, що деякі великі міста можуть опинитися під загрозою падіння.

"Очевидно, що попередження Зеленського є частиною широких дипломатичних зусиль, спрямованих на надання військової допомоги, якої так відчайдушно потребують його війська і якої їм бракує вже кілька місяців - від 155-міліметрових артилерійських снарядів до систем протиповітряної оборони Patriot і безпілотників. Але сумна правда полягає в тому, що навіть якщо пакет буде схвалений Конгресом США, масивних поставок може бути недостатньо, щоб запобігти серйозним потрясінням на полі бою.

І така невдача, особливо в розпал виборчих кампаній в США та Європі, цілком може відродити тиск Заходу на переговори, які, очевидно, будуть на користь Росії, залишаючи Кремлю можливість реанімувати конфлікт у майбутньому, коли він сам цього забажає", – йдеться у статті.

Усе тепер залежить від того, де Росія вирішить зосередити свої сили в наступі

Politico пише, що по суті, все тепер залежить від того, де Росія вирішить зосередити свої сили в наступі, який, як очікується, розпочнеться цього літа. У переднаступальній підготовці – від Харкова і Сум на півночі до Одеси на півдні – останніми тижнями значно зросла кількість ракетних і дронових ударів, спрямованих на інфраструктуру, що ускладнює вгадування того, де буде завдано головного удару.

За словами високопоставлених українських офіцерів, які служили під керівництвом генерала Валерія Залужного – головнокомандувача Збройних сил України до його заміни в лютому, – військова картина є похмурою.

Офіцери кажуть, що є великий ризик того, що лінія фронту зруйнується там, де російські генерали вирішать зосередити свій наступ. Понад те, завдяки значно більшій чисельності та керованим авіабомбам, які вже кілька тижнів розбивають українські позиції, Росія, ймовірно, зможе "прорватися через лінію фронту і зруйнувати її на деяких ділянках", – сказали вони на умовах анонімності.

Немає серйозних технологій, здатних компенсувати Україні велику масу російських військ

"Зараз Україні ніщо не може допомогти, тому що немає серйозних технологій, здатних компенсувати Україні ту велику масу військ, яку Росія, швидше за все, кине на нас. У нас немає таких технологій, і Захід також не має їх у достатній кількості", – заявило виданню одне з високопоставлених військових джерел.

За його словами, лише українська стійкість і витривалість, а також помилки російського командування можуть змінити похмуру динаміку. Помилки на кшталт тієї, що сталася в суботу під Авдіївкою, коли Росія здійснила одну з найбільших танкових атак на українські позиції з початку свого повномасштабного вторгнення, але колона була розбита.

Однак високопоставлені українські офіцери нагадали, що покладатися на російські помилки – це не стратегія. Вони з гіркотою згадували про помилки, які, за їхніми словами, підірвали український опір від самого початку – помилки, яких припустилися як Захід, так і Україна. Вони також дошкульно висловлювалися про зволікання Заходу, стверджуючи, що постачання і системи озброєнь надійшли занадто пізно і в недостатній кількості, щоб змінити ситуацію на краще, якби вони могли це зробити.

"Залужний називав це "війною одного шансу", – сказав один з офіцерів. "Він мав на увазі, що системи озброєнь стають непотрібними дуже швидко, тому що росіяни швидко їм протидіють. Наприклад, ми успішно використовували крилаті ракети Storm Shadow і SCALP [поставлені Великою Британією і Францією] – але лише протягом короткого часу. Росіяни постійно вчаться. Вони не дають нам другого шансу. І в цьому вони успішні".

Росіяни постійно вчаться

"Не вірте розмовам про те, що вони просто кидають війська в м'ясорубку. Звичайно, росіяни роблять і це – максимізуючи вплив своєї переважаючої чисельності – але вони також вчаться і вдосконалюються", – додав він.

Читайте також: Україна програє у стратегічній адаптації до війни. Що потрібно зробити

За словами офіцерів, протитанкові ракети, надані Великою Британією і США в перші тижні вторгнення, прийшли вчасно і допомогли їм врятувати Київ. Так само як і системи HIMARS, які дозволили ЗСУ витіснити Росію з Херсона в листопаді 2022 року.

"Але часто ми просто не отримуємо системи озброєння в той час, коли вони нам потрібні, – сказав інший старший офіцер, наводячи як приклад винищувачі F-16. – Кожна зброя має свій час. F-16 були потрібні в 2023 році; вони не будуть потрібні в 2024-му", – сказав він.

Україна ще не отримала F-16, а Росія вже готова їм протистояти

За словами цього офіцера, Україна ще не отримала західні винищувачі, а Росія вже готова їм протистояти. Він пояснив, що Росія розраховувала, де найкраще розмістити свої ракетні та радіолокаційні системи С-400, щоб максимально збільшити площу, яку вони можуть покрити для ураження літаків F-16, тримаючи їх подалі від лінії фронту та російських логістичних центрів.

Офіцери також зазначили, що зараз вони потребують більш базового традиційного озброєння, а також безпілотників. "Нам потрібні гаубиці та боєприпаси, сотні тисяч снарядів і ракет", – сказав один з них, підрахувавши, що Україна потребує 4 мільйони снарядів і 2 мільйони безпілотників.

"Офіцери наголосили, що їм також потрібно набагато, набагато більше людей. Наразі країна не має достатньої кількості чоловіків на передовій, і це ускладнює проблему недостатньої підтримки Заходу.

Війську потрібно набагато більше людей

Однак Україна ще не почала мобілізацію напередодні очікуваного російського вторгнення, оскільки влада стурбована політичними наслідками, які можуть мати мобілізаційні заходи на тлі ухиляння від призову", – пише американське видання.

Politico нагадує, що попередній головком ЗСУ Залужний публічно закликав до мобілізації додаткових військ у грудні, оцінюючи потребу України щонайменше у додаткових 500 000 людей. Але нинішній головнокомандувач Олександр Сирський несподівано заявив, що Україні, можливо, не потрібно стільки нових військових. За його словами, після перегляду ресурсів ця цифра була "значно зменшена".

План полягає в тому, щоб після інтенсивної три-чотиримісячної підготовки на передову перевести якомога більше "штабних" військовослужбовців та тих, хто виконує небойові функції.

Читайте також: Фронт, мобілізація, ОПК. Головне з інтерв'ю головкома ЗСУ Сирського

Але старші офіцери, з якими поспілкувалося видання сказали, що Сирський помиляється і "підігрує наративам політиків".

"У нас не лише військова криза – у нас політична криза", – сказав один з офіцерів. У той час як Україна ухиляється від великого призову, "Росія зараз збирає ресурси і буде готова розпочати велику атаку приблизно в серпні, а може й раніше".

стратегія нестача зброї фронт проблеми в ЗСУ адаптація рф мобілізація

Знак гривні
Знак гривні