Які нові можливості дає е-кабінет військовозобовʼязаного: головне

Президент підписав законопроєкт №10062 «Про внесення змін до деяких законів України», що регулює взаємодію єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних з іншими держреєстрами та запускає створення електронного кабінету військовозобов’язаного. 

Ілюстративне фото: mil.gov.ua
Ілюстративне фото: mil.gov.ua

Про це повідомляє Міноборони.

У відомстві пояснили, що змінює законопроєкт, який підписав президент.

  1. Можливість створення електронного кабінету військовозобов'язаного. Громадяни зможуть вносити зміни у свої персональні дані. Наприклад, доповнити інформацію про освіту чи знання іноземних мов. 
  2. Створення застосунку для військовослужбовців Армія+ — першими функціями стануть електронні рапорти, база знань, зворотний зв'язок. Запуск бета-версії застосунку запланований на літо 2024 року.
  3. Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у хмарах країн-членів НАТО. Це посилить кіберзахист, покращить обмін даними з партнерами. Міноборони зможе самостійно визначати, які міжнародні стандарти у сфері безпеки інформації застосовувати для військових систем.
  4. Удосконалення взаємодії реєстру «Оберіг».  Взаємодія з іншими реєстрами розширить перелік відомостей про військовозобов'язаних. Громадянам не потрібно буде збирати купу документів для ТЦК. 
  5. Отримання статусу УБД. Законопроєкт створює підґрунтя для повної цифровізації процесу надання статусу учасника бойових дій. У деяких випадках статус надаватиметься автоматично — без участі комісії.

Як пояснює Судово-юридична газета, новий закон також дозволить виявити громадян, які не стоять на військовому обліку, але наявні в інших державних реєстрах. Наприклад, буде видно, що громадянина було зареєстровано у Києві, але зараз він працює у Львові, бо податок із його зарплати сплачується саме там.

Читайте також: Цифровізація армії. Що змінює закон 10062 про військовий облік українців і за що його критикують

Як пояснює Юрліга, Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів (далі — Реєстр) - електронна інформаційно-комунікаційна система, призначена для збирання, зберігання, обробки та використання даних про призовників, військовозобов'язаних та резервістів, створена для забезпечення військового обліку громадян України.

До Реєстру заноситимуться та зберігатимуться в базі даних Реєстру такі відомості:

1) персональні дані призовників, військовозобов'язаних та резервістів;

2) службові дані призовників, військовозобов'язаних та резервістів;

3) дані про потребу в комплектуванні особовим складом Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, крім інформації, що становить державну таємницю.

До персональних даних призовника, військовозобов'язаного та резервіста також віднесуть:

До службових даних призовника, військовозобов'язаного та резервіста віднесуть відомості про:

1) виконання військового обов'язку та проходження військової служби;

2) військово-облікові ознаки, перелік яких визначається Порядком ведення Реєстру, затвердженим Держателем Реєстру;

3) висновок (рішення) про проходження медичного огляду (військоволікарської експертизи);

4) проходження громадянином України альтернативної (невійськової) служби відповідно до Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу»;

5) відомості про участь у бойових діях.

Електронний кабінет — програмний інтерфейс Реєстру, призначений для відображення відомостей про призовника, військовозобов'язаного, резервіста, які містяться у Реєстрі.

зміни цифровізація реформи зсу військо

Знак гривні
Знак гривні