"Це працює". Як українські дрони з ШІ підривають енергетичну галузь Росії, — СNN

Кампанія атак на російські НПЗ є досить успішною для України, оскільки удари завдаються за допомогою далекобійних й високотехнологічних безпілотників, пише СNN.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Видання зазначає, що успішні атаки стали можливими завдяки використанню безпілотників з більш досконалими можливостями. Деякі з яких навіть почали інтегрувати базову форму штучного інтелекту, що допомагає їм орієнтуватися й уникати глушіння.

"Точність в умовах перешкод забезпечується завдяки використанню штучного інтелекту. Кожен БПЛА має бортовий комп'ютер із супутниковими даними та даними про місцевість, – розповіло CNN джерело, близьке до української програми безпілотників. – Польоти визначаються заздалегідь з нашими союзниками, і літаки дотримуються плану польоту, що дозволяє нам вражати цілі з точністю до метра".

Така точність стала можливою завдяки датчикам дрона. Аналітик британського центру RUSI Ноа Сильвія розповів про "машинний зір", який є різновидом ШІ. За його словами, обладнаний ним дрон можна "навчити" визначати географію та ціль, до якої він прямує. Такий БПЛА стає повністю автономний й не потребує зв'язку з супутниками.

Утім, Кріс Лінкольн-Джонс, колишній британський офіцер і експерт з питань війни з використанням безпілотників і ШІ, вважає, що рівень "інтелекту" все ще дуже низький.

"Такого рівня автономності безпілотники ще не мали, але ми все ще перебуваємо на ранніх стадіях розвитку потенціалу цієї технології", – сказав він.

Читайте також: Агреговані дані про атаки на російські нафтопереробні заводи

Видання зазначає, що Україна побудувала повноцінну індустрію безпілотників, що дало їй технологічну перевагу проти значно більшої робочої сили та краще підготовленого промислового обладнання Росії.

Це також пояснює точність, яка зростає, в атаках на нафтопереробні заводи РФ, де українці намагалися уразити певну територію, максимізуючи вплив цих ударів.

Кілька експертів, з якими зв’язався CNN, сказали, що Україна завдала ударів не по сховищах палива, а по дистиляційних установках, де сира нафта переробляється та перетворюється на паливо чи інші похідні.

"З того, що ми бачили, деякі з них вражають цілі, які потребують багато західних технологій, а Росії набагато складніше їх отримати", – пояснює Сильвія.

CNN зазначає, що такий підхід дає Україні більший результат, завдаючи більшої шкоди, ніж просто випадкові удари по нафтопереробних заводах. І ринки це помічають.

"Ми дійсно бачимо в цьому зміну в українській тактиці, яка полягає в тому, щоб спробувати позбавити фінансування російську військову машину", – сказала в інтерв'ю Геліма Крофт, керуюча директорка і глобальна керівниця товарної стратегії інвестиційного банку RBC Capital Markets.

Експерти вважають, що ці атаки можуть мати більший вплив на російську економіку, ніж чинні санкції.

"Якщо подумати про санкції, які були введені до цього часу, то вони здебільшого оминали енергетику, – пояснила Крофт. – Насправді саме експорт енергоносіїв, нафти, природного газу, нафтопродуктів, дав Росії економічний рятувальний круг для продовження війни".

Читайте також: Удари дронів по нафтопереробних заводах у РФ знаменують новий етап війни, — Bloomberg

Україна заявляє, що 12% російських нафтопереробних потужностей зараз не працюють, тоді як Reuters підрахував, що їхня кількість сягає 14%. Росія визнала, що частина її нафтопереробних потужностей не працює, і тимчасово заборонила експорт бензину, щоб уникнути підвищення внутрішніх цін на пальне.

Українська рішучість, американське занепокоєння

CNN пише, що українські удари по нафтопереробних заводах у РФ спричинили зростання світових цін на нафту: цього року нафта марки Brent подорожчала майже на 13%, що змусило політиків у Сполучених Штатах занепокоїтися їхнім потенційним впливом на економіку у важливий рік передвиборчих перегонів.

Хоча офіційні особи у Вашингтоні не згадують про ціни на енергоносії, вони заявили, що активно відмовляють Україну від атак по російських нафтопереробних заводах. "Ми вже давно говорили, що не заохочуємо і не дозволяємо атаки всередині Росії", – сказав один з чиновників в інтерв'ю CNN.

Читайте також: США закликали Україну припинити атаки на нафтопереробні заводи в РФ, — FT

Крофт зазначає, що американські та міжнародні санкції, запроваджені з початку війни, були спрямовані на те, щоб утримати російські енергоносії на ринках.

"Такою була угода з Україною: ми дамо вам гроші, ми дамо вам зброю, але тримайтеся подалі від експортних потужностей та російських енергоносіїв, тому що ми не хочемо масштабної енергетичної кризи", – пояснює експертка.

Але тупикова ситуація у Вашингтоні щодо фінансування України та можливість змін у Білому домі наступного року можуть дати Києву певну свободу дій.

"Якщо вони не отримують зброї і грошей, які їм обіцяли, який у них стимул дотримуватися угоди з Вашингтоном?" – каже Крофт.

Читайте також: Удари по залізничних електропідстанціях суттєво ускладнять військову логістику росіян (КАРТА)

Ще більше занепокоєння, на думку експертів, викликає те, що Україна не зупиниться на нафтопереробних заводах. Деякі з найбільших російських нафтових портів, на які припадає близько двох третин експорту сирої нафти і нафтопродуктів, за даними RBC, містяться в зоні досяжності українських безпілотників.

фінансування війни нафта дрони атаки на нпз рф ШІ

Знак гривні
Знак гривні