Обстріли енергосистеми України: які об'єкти потрапили під удар (КАРТА)

У другій половині березня Росія розпочала серію масованих обстрілів української енергетики. Росіяни змінили тактику, тож на відміну від попередніх років, нинішня кампанія призводить до більших руйнувань.

Вочевидь, Росія прагне не лише вимкнути електроенергію й порушити функціонування нашого ОПК, а й знищити об'єкти теплової генерації, щоб значно ускладнити Україні наступний опалювальний сезон.

Texty.org.ua зібрали інформацію з відкритих джерел і візуалізували дані про об'єкти у різних регіонах, куди цілили росіяни під час останніх атак по енергетиці.

Судячи з повідомлень про вщент зруйновані потужності у Харкові і про пошкодження обладнання на ДніпроГЕС у Запоріжжі, ефективність ударів вища, ніж під час минулих обстрілів енергосистеми взимку 2022-23 років.

Якщо раніше били по об'єктах передачі та трансформації – зараз б'ють по генерації та ГЕС. Україна будувала захист для великих трансформаторів, але фізично захистити цілу ТЕЦ чи машинний цех у ГЕС практично неможливо.

Дивіться також: Атаки 30–31 березня. Якими маршрутами летіли ракети та "шахеди" (КАРТА)

Для того, щоб відбудувати зруйновані ТЕС, потрібно багато часу – не факт, що встигнемо до наступної зими. Також потрібні гроші, яких немає. І ще потрібне ППО біля кожної ТЕС: якщо його не поставити, то відбудова не має особливого сенсу. Адже туди знову прилетить табун ракет.

Читайте також: Росія має в запасі понад 900 високоточних ракет. Як довго триватимуть обстріли енергетики: прогноз розвідки

карта енергетичний фронт обстріли енергосистем dataviz

Знак гривні
Знак гривні