Байрактар, чиї дрони допомогли Україні у війні, може стати наступником Ердогана, — WSJ

Безпілотники TB2 Сельчука Байрактара зіграли помітну роль у стримуванні російського вторгнення в Україну в 2022 році, а тепер він може стати наступним лідером Туреччини.

Twitter Байрактара
Twitter Байрактара

Про це пише The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що дрони Bayraktar зробили у Туреччині 42-річного аерокосмічного інженера, який здобув освіту в Массачусетському технологічному інституті, чимось на кшталт народного героя, який вивів країну на світову арену.

Сельчук Байрактар одружений з однією з дочок президента Реджепа Таїпа Ердогана, і всюди, куди б він не пішов, його оточують шанувальники. Дані соціологічних опитувань показують, що він є одним з найпопулярніших громадських діячів країни.

Байрактар заявив, що не має політичних амбіцій, але також не виключив би, що Ердоган запропонує йому балотуватися на майбутніх виборах. Після більш ніж 20 років перебування при владі 70-річний Ердоган стикається з обмеженням терміну повноважень у 2028 році, і починають з'являтися припущення про те, хто прийде йому на зміну.

Ердоган став найвпливовішим лідером Туреччини за останнє сторіччя за два десятиліття на посаді прем'єр-міністра і президента – роки, коли він кидав у в'язницю критиків, перехитрив опонентів і відправив турецькі війська на війни в три різні країни. Він пережив важкі переобрання минулого року після того, як опозиція не змогла його скинути, попри те, що країна потерпала від смертоносного землетрусу та економічної кризи.

Питання про те, хто стане наступником Ердогана, постало після того, як на початку цього місяця президент заявив, що місцеві вибори у березні 2024-го стануть його останньою кампанією "відповідно до закону". Ердоган ще може змінити свою думку, але спостерігачі за турецькою політикою кажуть, що перегони за його наступника вже почалися.

"Він – авторитетний зять Ердогана. Я думаю, що увесь збіг обставин вказує на Байрактара", – цитує видання Бурака Кадеркана, професора стратегії Військово-морського коледжу США та експерта з турецької політики.

Нагадаємо, на місцевих виборах, які пройшли у Туреччині 31 березня, Партія справедливості та розвитку (ПСР) президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана зазнала гучної поразки від головної опозиційної Республіканської народної партії.

Хто такий Сельчук Байрактар

Байрактар народився в Стамбулі в сім'ї інженерів, яка мала впливові зв'язки. Його батько, Оздемір Байрактар, знав Ердогана ще з часів їхнього дитинства, й вони підтримували зв'язок, коли він заснував свою компанію з виробництва автозапчастин Baykar Makina.

Сельчук провів більшу частину своєї юності на сімейному заводі, де збирав радіокеровані моделі літаків. Це стало центром його інтересів – спочатку в Стамбулі, потім в Університеті Пенсильванії, приблизно в той самий час, коли американські безпілотники Predator почали робити вирішальні зміни на полях битв в Афганістані та Іраку.

Після навчання він почав працювати над власним прототипом безпілотника на сімейному заводі в Туреччині.

На той час Туреччина працювала над створенням незалежної, місцевої збройової промисловості, яка могла б протистояти перебоям у постачанні з боку західних виробників. Батько Байрактара побачив, що проєкти його сина можуть мати певну цінність, і допоміг йому організувати їх випробування з турецькими військовими.

Керівники та інженери компанії відзначають, що Байрактар допомагав контролювати випробувальні польоти свого першого безпілотника, який він назвав Mini U.A.V. У 2014 році Bayraktar представив прототип більшого безпілотника, здатного нести озброєння: свій проривний продукт TB2.

"Цей БПЛА хоч і не був таким досконалим, як американські аналоги, але Сельчук заповнив нішу, створивши надійні дрони, здатні обходити системи протиповітряної оборони, літаючи низько і повільно. Багато хто в галузі вважає TB2 "автоматом Калашникова" серед безпілотників, який відіграв вирішальну роль у Сирії, де турецькі військові використовували його для обходу російських систем ППО.

Україна створила їхній запас, і замовлення надходили від урядів інших країн, оскільки дрони дедалі частіше демонстрували свою здатність змінювати динаміку конфліктів у всьому світі", – йдеться у статті.

WSJ пише, що Байрактар залишався не надто відомим у Туреччині навіть після одруження з однією з дочок Ердогана, Сумеє, у 2016 році. Але зі зростанням популярності його безпілотника зросла популярність і його автора.

Під час президентських виборів у Туреччині минулого року дрони Bayraktar стали основною частиною бренду Ердогана, який представляв їх як символ національної гордості та прагнення Туреччини до глобального впливу.

Відтоді Байрактар частково повторює націоналістичну риторику Ердогана та приєднався до підтримуваних урядом вуличних протестів проти вторгнення Ізраїлю в Газу, пише американське видання.

WSJ підсумовує, що жоден із власних дітей Ердогана не має таких досягнень, як Байрактар. Його інший зять, Берат Албайрак, зіткнувся з широкою критикою після катастрофічної роботи на посаді міністра фінансів у 2018-2020 роках.

Прихильники Байрактара кажуть, що його успіх вказує на більш меритократичне майбутнє, описуючи його в термінах, які зазвичай використовують для таких людей, як Стів Джобс чи Ілон Маск. Його імідж інженера і підприємця являє собою тонкий, але важливий відхід від аспектів правління Ердогана, який послабив турецькі інститути й централізував владу навколо президента, кажуть аналітики.

дрони туреччина Байрактар вибори

Знак гривні
Знак гривні