У Харкові зруйнована майже вся критична енергетична інфраструктура, — мер Терехов

Російська армія зруйнувала практично всю комунальну та приватну енергетичну інфраструктуру Харкова.

Про це в інтерв'ю LIGA.net розповів міський голова Харкова Ігор Терехов.

"Я не знаю, який план у ворога. Вже зруйнована практично вся критична енергетична інфраструктура, приватна теж розтрощена. Росія хоче нас залякати, але це неможливо. За два роки ми бачили різні рівні загроз, починаючи з ДРГ у самому Харкові. Були часи, коли з практично двохмільйонного міста залишалося 300 000. 

Ситуація для енергетичної галузі дуже важка", – розповідає міський голова Харкова.

Він нагадав, що під час масованого удару 22 березня Росія зруйнувала всі трансформаторні підстанції у місті, пошкодила ТЕЦ.

"У Харкові був блекаут. Відновити ці потужності швидко неможливо. Вони працюють, але повністю не відновлені.

Нам вдалося разом з енергетиками зробити диво. Вже ввечері наступного дня почало з'являтися світло у житлових будинках. На жаль, не вистачає напруги. Довелось достроково завершити опалювальний сезон, щоб зекономити. Введені графіки відключення світла – погодинні. Ми вирішили не освітлювати вулиці.

Обіцяти, що ми відновимо потужності в конкретний термін, я не можу", – зазначає мер Харкова.

Терехов наголошує, що попри складну ситуацію, ніхто у Харкові не опускає руки. "У місті цілодобово працюють пункти незламності. За два дні останнього блекауту після обстрілів туди прийшли 28 000 харків'ян. У школах безкоштовно годують людей. За рік видали 10 мільйонів порцій їжі. Ми переживали й складніші часи – переживемо і ці", – каже мер Харкова.

Терехов підкреслює, що попри те, що 27 березня Росія вперше завдала по Харкову удару керованим боєприпасом великого калібру, це не означає, що ворог зміг знайти шляхи, як підібратися ближче до міста.

"Росія використовує нову зброю. Таким же снарядом 28 березня також ударили по передмістю Харкова. Зруйнували будівлі у приватному секторі. Росіяни не підійшли ближче до міста. Але використовують новий снаряд більшого радіуса дії.

Найчастіше б'ють С-300 саме з Бєлгородської області. Ці снаряди за 40 секунд долітають до Харкова. 

Зараз росіяни почали частіше застосовувати "шахеди". Раніше такого не було. Є влучання у житлові будинки, нафтобазу. Щось наше ППО може збити. Але, на жаль, безпілотники ще долітають", – каже Терехов.

Він додає, що на тлі поширених у ЗМІ повідомлень про загрозу нового наступу росіян на Харків, паніки у місті немає. Залякування Росії не працюють – люди згуртовані, запевняє Терехов.

"Найгірший прогноз для мене – це постійні обстріли Харкова. Тому нам і потрібні сучасні системи протиповітряної оборони. Щодо сухопутної операції Росії на Харків – це інформаційна спецоперація ворога. Не варто підтримувати і розповсюджувати їхні меседжі", – підсумовує міський голова Харкова.

обстріли енергосистем воєнні злочини рф критична інфраструктура харків

Знак гривні
Знак гривні