До України прийшов пил із Сахари (ФОТО). Він накриє більшість областей, — Гідрометцентр

Пил з пустелі Сахара прийшов в Україну, в понеділок, 1 квітня він пошириться на більшість регіонів, небо буде тьмяним.

Про це повідомляє Український гідрометеорологічний центр.

Хвиля тепла із західного Середземномор'я, яка принесла до нас аномально високі температури повітря останніми днями, захопила ще пил із Сахари (це добре видно на супутниковому знімку з платформи EUMETSAT).

Читайте також: 31 березня у Києві зафіксовано температурний рекорд (ГРАФІК)

Повідомляється, що мешканці західного регіону могли спостерігати це ще напередодні, а в понеділок, 1 квітня він пошириться на більшість областей України. При цьому небо буде тьмяним.

"Зачиняйте вікна, пил може бути шкідливим для людей з респіраторними захворюваннями, осіб похилого віку та дітей", – порадили синоптики.

Водночас вони наголосили, що запиленість повітря пустельним пилом – це не пилова буря.

Для пилової бурі швидкість вітру має бути вищою за 12 м/с, а тривати це має 3 години й більше. Синоптики Українського гідрометцентру не очікують посилення швидкості вітру, а отже і бурі цього разу не буде.

"Будь ласка, не плутайте легке погіршення видимості через пил із небезпечним стихійним явищем. Не уявляйте зайвого і не панікуйте", – закликали у Гідрометцентрі.

Там також спрогнозували, що у найближчу добу така ситуація спостерігатиметься у більшості регіонів. Лише у західних областях завтра, 2 квітня, пройдуть дощі.

"Після цього 3-4 квітня дощі пройдуть на більшій частині території країни, зміниться повітряна маса, якість повітря покращиться", – розповіли синоптики.

Нагадаємо, як повідомляли фахівці моніторингового проєкту "Коперник" Космічної програми ЄС, з минулого тижня над Європою фіксуються пилові потоки з Сахари.

довкілля пил клімат сахара

Знак гривні
Знак гривні