В Угорщині на протест вийшли тисячі людей з вимогою відставки уряду Орбана через корупційний скандал (ФОТО)

У Будапешті ввечері 26 березня зібрались кілька тисяч людей, вимагаючи відставки головного прокурора і прем'єр-міністра країни Віктора Орбана після оприлюднення аудіо зі свідченнями корупції в уряді.

Фото: REUTERS/Bernadett Szabo
Фото: REUTERS/Bernadett Szabo

Про це пише агентство Reuters.

Протестувальники пройшли від будівлі прокуратури до парламенту, скандуючи "Відставка, відставка", багато з них несли смолоскипи.

Перед людьми протестувальниками Петер Мадяр – колишній чоловік ексміністерки юстиції Угорщини Юдіт Варги. Саме він опублікував аудіозапис, де Варага – на той час його дружина й очільниця міністерства юстиції – детально розповіла про спробу помічників глави кабінету Орбана вилучити певні фрагменти з документів у справі про хабарництво.

Фото: REUTERS/Bernadett Szabo
Фото: REUTERS/Bernadett Szabo

43-річний Мадяр, юрист, раніше близький до уряду, на мітингу підтвердив, що планує створити нову партію, щоб кинути виклик Орбану.

"Угорці дякують вам за те, що ви прийшли сьогодні тисячами, щоб сказати владі, що з нас досить", – сказав він протестувальникам у своїй промові.

Фото: REUTERS/Bernadett Szabo
Фото: REUTERS/Bernadett Szabo

Reuters нагадує, що у центрі справи про хабарництво – колишній державний секретар міністерства юстиції Пал Волнер, якого у 2022 році звинуватили в отриманні хабарів від колишнього керівника судових виконавців Дьордя Шадла. Обидва не визнали себе винними. Прокурори вимагають для них тюремного ув'язнення.

У заяві прокурорів йдеться, що вони проаналізують запис, який, за словами Мадяра, він записав у січні 2023 року, а також будуть зібрані додаткові докази.

Звинувачення з'явилися в політично чутливий для Орбана час напередодні виборів до Європарламенту в червні, а також після скандалу, пов'язаного з помилуванням засудженого у справі про педофілію. Цей скандал призвів до відставки двох політичних союзників Орбана – експрезидентки Каталін Новак і Юдіт Варги.

орбан угорщина протест скандал корупія

Знак гривні
Знак гривні