Російська опозиція "закінчилися". Тільки українці можуть повалити Путіна, — Politico

Лише поразка в Україні може повалити російського диктатора Володимира Путіна, пише Politico.

Акція протесту проти "виборів Путіна" біля російського посольства в Берліні. Фото: Associated Press
Акція протесту проти "виборів Путіна" біля російського посольства в Берліні. Фото: Associated Press

Видання нагадує, що за останні два роки було безліч прогнозів, що дні Путіна злічені. Висувалися численні припущення, що росіяни відвернуться від нього або диктатора скинуть у результаті перевороту олігархи чи постраждала від західних санкцій російська еліта.

Інший повторюваний наратив полягає в тому, що Путін страждає на смертельну хворобу. У цьому контексті Politico цитує голову ГУР МОУ Кирила Буданова, який торік прогнозував, що Путін скоро помре, бо "давно хворий на рак".

"І хоча невдалий заколот колишнього лідера ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина минулого літа викликав більш обнадійливі прогнози про те, що це, безсумнівно, стане початком розплутування путінських схем, цього не сталося.

Зараз, через дев'ять місяців, Путін тримає владу міцніше, ніж будь-коли, і він на шляху до того, щоб стати найдовше керівним правителем Росії з часів царів, обігнавши Йосипа Сталіна. Імітаційні вибори, на яких він здобув 87% голосів, лише підкреслили той кричущий факт, що він повністю контролює країну, попри невеликі флешмоби й зухвалі меми в соціальних мережах, які свідчать про протилежне", — йдеться у статті.

Читайте також: Після Пригожина. Які нові ПВК і воєнізовані формування з'явилися в Росії

Видання пише, що російські олігархи навряд чи наважаться протистояти Путіну. Вони добре пам'ятають, що сталося з тими, хто це зробив — від Бориса Березовського, якого знайшли мертвим у його будинку в англійському графстві Беркшир, до Михайла Ходорковського, який відсидів десять років у путінських в'язницях.

Politico констатує, що й без того слабка російська опозиція залишилася без "просунутого" Навального, який поєднував політичну активність з викривальними й креативними відеороликами на YouTube.

"Акції на кшталт натхненного Навальним передвиборчого протесту "Полудень проти Путіна" не зможуть серйозно підірвати російського лідера — незалежно від того, наскільки їх висвітлюють і аплодують їм західні газети.

Вони можуть підняти моральний дух дисидентів і роздратувати Кремль, але вони не призведуть до падіння Путіна — або до падіння сформованої ним системи управління, яка, судячи з останніх опитувань "Левада-Центру", користується підтримкою більшості росіян з нинішнім рейтингом схвалення на рівні 86%.

Вважати інакше — це просто видавати бажане за дійсне. Відсутність будь-якого серйозного масового протесту проти Путіна всередині Росії — не кажучи вже про його війну в Україні — говорить багато про що. І жорстка сила перемагає м'яку силу", — зазначається в матеріалі.

Видання пише, що якою б не була російська опозиція — войовничою чи мирною — вона виглядає неактуальною, хоч би як багато про неї не говорили деякі коментатори на Заході, сподіваючись підняти настрій.

"Російська продемократична опозиція була значною мірою вичерпана задовго до лютого 2022 року", — стверджують аналітики Центру аналізу європейської політики у своєму нещодавньому звіті "Стримуючи Росію, забезпечуючи безпеку Європи". І хоча багато з цих людей зараз продовжують боротьбу з-за кордону, "мало віриться, що будь-які з цих зусиль можуть призвести до змін у складі або напрямку російського режиму", — пишуть вони.

Читайте також: Путін і “вороги”. РосЗМІ згадують “ворогів” Путіна частіше, ніж російських чиновників та урядовців

Politico наголошує, що для Заходу це означає одне: лише поразка Росії в Україні є єдиною реалістичною метою.

"Це не лише надасть Україні суверенне право обирати власну долю, а й стримає Путіна від подальшої агресії — і, можливо, навіть врятує Росію, оскільки це єдина річ, яка потенційно може змінити політичну динаміку в країні.

Але для досягнення такої перемоги Захід має зібратися з силами, прискорити надання зброї та військової допомоги, а також допомогти Україні витримати майбутні російські наступи, які, ймовірно, будуть спрямовані на Харків і Одесу, а також підготуватися до нового контрнаступу, щоб спробувати витіснити Росію", — підсумовує видання.

поразка росії російська опозиція рашизм путінізм протидія рф допомога заходу

Знак гривні
Знак гривні