У розвинених країнах зростає світоглядна прірва між молодими чоловіками та жінками, — The Economist

Британський журнал The Economist відзначає тенденцію: у так званому багатому світі зростає світоглядна прірва між молодими чоловіками й жінками.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Видання спирається на дані опитувань, проведених у понад 20 розвинених країнах.

Ці дані показують, що якщо два десятиліття тому різниця між часткою чоловіків і жінок у віці 18-29 років, які називали себе лібералами, а не консерваторами, була незначною, то зараз цей розрив зріс до 25 відсоткових пунктів.

Молоді чоловіки також здаються більш антифеміністичними, ніж чоловіки старшого віку, що суперечить тенденції, згідно з якою кожне покоління є більш ліберальним, ніж його попередники.

Опитування, проведені у 27 європейських країнах, показали, що чоловіки до 30 років частіше, ніж ті, кому за 65, погоджуються з тим, що "просування прав жінок і дівчат зайшло надто далеко, оскільки загрожує можливостям чоловіків і хлопців". Подібні результати можна знайти у Великій Британії, Південній Кореї та Китаї. Молоді жінки були більш схильні вважати протилежне.

"Зрозуміти, що відбувається, непросто. Варто почати з того, що молоді жінки стрімко випереджають своїх однолітків-чоловіків в академічному плані. В Євросоюзі 46% з них здобувають наукові ступені порівняно з 35% молодих чоловіків, і цей розрив подвоївся з 2002 року.

Одним з наслідків цього є те, що молоді жінки частіше, ніж чоловіки, проводять своє раннє доросле життя в коконі університетського лібералізму. Тим часом хлопців більше, ніж дівчат, у нижній частині шкільної шкали. У багатих країнах 28% з них не можуть навчитися читати на базовому рівні. Це стосується лише 18% дівчат", — пише The Economist.

Видання додає, що ще однією важливою зміною є те, що в різних країнах розвиненого світу було досягнуто значного прогресу у зменшенні бар'єрів, які заважають жінкам будувати успішну кар'єру.

"Чоловіки з вищою освітою також продовжують процвітати — часто як одна з половинок гетеросексуальної пари з подвійним високим доходом. Багато чоловіків вітають цей прогрес і вимагають більшого. Однак ті з їхніх менш освічених побратимів, які борються за робоче місце і ринок знайомств, частіше обурюються і звинувачують жінок у втраті свого відносного статусу.

А молоді жінки загалом радіють прогресу, але гостро усвідомлюють, що реальні загрози і несправедливість залишаються — від насильства з боку чоловіків до складнощів поєднання кар'єри та догляду за дітьми", — йдеться у статті.

The Economist пише, що молоді жінки здебільшого голосують за ліві ліберальні партії. Розгніваних молодих чоловіків, яких ці партії іноді відкидають як токсично маскулінних, спритно переманюють політики правого й ультраправого спрямування.

Наприклад, у Південній Кореї їхня підтримка допомогла відверто антифеміністичному президенту прийти до влади. В США результати опитувань непевні, але деякі соціологи вважають, що молоді люди розчаровуються в демократах. В Європі, де багато країн пропонують калейдоскоп політичного вибору, голоси молодих чоловіків сприяли піднесенню ультраправих популістів, таких як партії АдН в Німеччині, "Конфедерація" в Польщі та Chega ("Досить"), яка здобула перемогу на виборах у Португалії 10 березня.

Британський тижневик підсумовує, що немає простого рішення для будь-якої з цих проблем. Але, на думку видання, потрібно робити більше, щоб допомогти хлопчикам, які відстають у навчанні, досягти кращих результатів.

гендерна рівність ультраправі дослідження ліберали тенденції

Знак гривні
Знак гривні