Естонія запропонувала план фінансування України на 120 млрд євро

Естонія запропонувала план фінансування для України на понад 100 млрд євро, який передбачає запозичення на фінансових ринках та взяття коштів із національних бюджетів країн-союзників.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це повідомив постійний секретар Міністерства оборони Естонії Кусті Салм, передає Euractiv.

Виділення 120 мільярдів євро на рік на військову допомогу Україні "є приблизною цифрою того, що має бути достатньо для перемоги України у війні", — сказав Кусті Салм, постійний секретар міністерства оборони Естонії.

Представник оборонного відомства Естонії заявив, що частина суми може бути профінансована коштом єврооблігацій. На його думку, Європейська комісія може залучити гроші з фінансових ринків і використовувати держави ЄС як гарантів.

Як пише видання, протягом останніх кількох місяців естонські політики і чиновники неодноразово заявляли, що для перемоги України у війні необхідно, щоб її західні союзники інвестували 0,25% свого ВВП у військову допомогу країні на основі стратегії, розробленої естонським міністерством оборони.

У стратегії детально розписано, на що будуть витрачені ці гроші, здебільшого на оборонну техніку та боєприпаси.

"Якби понад 50 країн, що входять до очолюваної США коаліції "Рамштайн", яка підтримує Україну у військовому плані, витрачали цей відсоток, то це склало б понад 120 мільярдів євро на рік", — сказав Салм.

"З цими грошима до 2025 року Україна досягне тієї точки, коли вони зможуть нав'язати Росії виснаження", — наголосив він.

Навіть якби ця сума грошей почала надходити до бюджетів зараз, її вплив проявиться майже через рік, застеріг постійний секретар міністерства оборони Естонії.

"Буде потрібно ще близько дев'яти місяців, щоб постачання досягли рівня, необхідного для того, щоб Україна змогла переконливо виснажити ворога", — резюмував він.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи достатньо буде Україні 120 млрд євро на рік, адже Росія витрачає більше, Кусті Салм сказав, що план не включає власні кошти українського бюджету, допомогу союзників у навчанні українських військовослужбовців та гуманітарну допомогу.

Читайте також: "Всього $10 млрд". OSINT-аналітик порахував, що потрібно від Заходу для прориву ЗСУ на фронті

безпека європи допомога Україні союзники україни естонія

Знак гривні
Знак гривні