Що означає війна в Україні для Азії, — The Economist

Мир у Східній Азії в тривожній мірі залежить від результату російсько-української війни, пише The Economist. Texty.org.ua публікують ключові висновки статті.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда. Фото: Stanislav Kogiku/AP Photo/picture alliance
Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда. Фото: Stanislav Kogiku/AP Photo/picture alliance

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну сколихнуло демократії Східної Азії – Тайваню, Японії та Південної Кореї, які є союзниками США. Оскільки війна в Україні триває вже третій рік, її наслідки для політиків Східної Азії стають дедалі серйознішими. Наслідки для миру в Азії будуть руйнівними, якщо Путін переможе. Це може заохотити Китай перекроїти регіональний порядок на своїх умовах.

Найбільші наслідки це матиме для Тайваню. Китай хоче поглинути його, за потреби – силою. Для тайванців паралелі між тим, що Путін робить з Україною, і тим, що Сі Цзіньпін може зробити з Тайванем, є разючими – особливо з огляду на те, що обидва заявляють про дружбу "без обмежень".

Китай нарощує військову активність, вторгаючись у повітряний і морський простір Тайваню. У відповідь у серпні тайванський уряд оприлюднив рекордний оборонний бюджет, еквівалентний 2,6% ВВП – недостатній для стримування Китаю, але пропорційно більший, ніж у більшості країн Європи. Новий президент Вільям Лай Чінте обіцяє ще більше збільшити оборонні видатки.

Тайванський уряд оприлюднив рекордний оборонний бюджет, еквівалентний 2,6% ВВП

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда відмовився від політики зближення з Росією і долучився до західних санкцій проти РФ. Японія планує майже подвоїти витрати на оборону протягом п'яти років. Попри те, що формально вона є пацифістською, країна як ніколи близька до того, щоб допомогти США захистити Тайвань. Військові зв'язки між Америкою, Південною Кореєю і Японією зростають. Президент Південної Кореї Юн Сук-Йоль був обережним щодо постачання озброєнь в Україну, частково для того, щоб не зближувати Росію і Північну Корею. Але зараз, коли Північна Корея відправляє артилерійські снаряди до Росії, дехто в Сеулі виступає за більш тверду проукраїнську позицію.

Військові зв'язки між США, Південною Кореєю і Японією зростають

Одна із загроз полягає в тому, що Конгрес не зможе профінансувати Україну, а Європа не зможе компенсувати різницю. Це може призвести до поразки України, що підірве довіру до американського стримування в Азії. Інший сценарій передбачає повернення Дональда Трампа, який відкинув американські гарантії НАТО. Він захоплюється Путіним, не любить Україну і мало піклується про Тайвань.

Найбільш екстремальний сценарій полягає в тому, що майбутній президент США Трамп знищить американські гарантії безпеки своїм азійським союзникам. У відповідь вони ще більше посилять власну безпеку. Хоча витрати на оборону стрімко зростають, є мало шансів, що вони зможуть протистояти звичайній військовій загрозі з боку Китаю без США.

Замість цього вони можуть прагнути до створення ядерної зброї в середньостроковій перспективі, щоб стримувати Китай. У Південній Кореї президент Юн відкрито говорив про придбання ядерної зброї, але припинив це робити частково після того, як США прийняли політику посиленого стримування, в якій їхня ядерна зброя більш демонстративно представлена в регіоні.

глобальна безпека росія-кндр допомога сша Китай азія

Знак гривні
Знак гривні