Українців стає дедалі менше. Демографічна піраміда та мобілізація молоді

Покоління молоді менш численні, ніж покоління людей середнього віку, через низьку народжуваність у перші роки Незалежності. Тому зменшення мобілізаційного віку не може істотно збільшити резерв.

Про це йдеться у дата-проєкті Texty.org.ua "Мобілізаційний резерв", в якому ми дослідили, скількох чоловіків ще можна мобілізувати.

Ми створили демографічну піраміду населення. Праворуч жінки, ліворуч чоловіки. Цей тип графіка називається пірамідою, бо такий спосіб подання чисельності населення різного віку й статі придумали в ті часи, коли дітей, які внизу, було більше, ніж усіх інших.

Демографічний прогноз Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ на 2023 рік. Без урахування війни, зроблений 2020 року, негативний сценарій.
Демографічний прогноз Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ на 2023 рік. Без урахування війни, зроблений 2020 року, негативний сценарій.

Зі структури населення видно, що покоління молоді менш численні, ніж покоління людей середнього віку. До речі, саме тому на фронті зараз так багато чоловіків віком 35–45 років — у піраміді їх найбільше.

Війна закладає дуже важкі демографічні наслідки для України. Чисельність наступних поколінь залежить від кількості молоді та її готовності будувати родини. Саме людей віком 25—35 років (а в цьому віці люди переважно стають батьками) у нас дуже мало. Очевидно, що вони всі разом не зможуть народити стільки само дітей, як численні покоління народжених у 1980-ті, навіть за збереження довоєнного рівня народжуваності. На цей неуникненний ефект накладається ще й війна. Тобто тих, хто може народити дітей, мало, і вони мають серйозні перешкоди й застереження народжувати дітей.

datavis демографічна криза дослідження мобілізаційний вік мобілізація

Знак гривні
Знак гривні