Лінія фронту у війні між Україною та Росією простягається до Африки, — WSJ

Українські спецпризначенці залучались до бойових дій в Судані проти підтримуваних Росією повстанців.

Дим піднімається над постом, що належить Силам швидкого реагування, після атаки безпілотників суданської армії в Хартумі. ФОТО: WANG HAO/ZUMA PRESS
Дим піднімається над постом, що належить Силам швидкого реагування, після атаки безпілотників суданської армії в Хартумі. ФОТО: WANG HAO/ZUMA PRESS

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на суданських та українських військових, які брали участь в операції, а також на відеозаписи з країни.

За даними видання, коли голова суверенної ради республіки Судан Абдель Фаттах аль-Бурган опинився в облозі минулого літа, він звернувся по допомогу до президента України Володимира Зеленського.

"У Зеленського були причини поставитися до цього запиту серйозно: за словами українських і суданських військових, Бурган негласно постачав Києву зброю невдовзі після вторгнення Росії в Україну у 2022 році. Крім того, суданських повстанців підтримувало російське воєнізоване угруповання "Вагнера", яке також видобувало золото в країні і використовувало його для фінансування війни Москви в Україні", — пише WSJ.

За словами кількох українських солдатів, які брали участь в операції, на яких посилається видання, через кілька тижнів після цього українські спецпризначенці висадилися в Судані і розпочали бойові дії, щоб витіснити повстанські сили зі столиці Хартума.

"Для України відряджання військ до Африки є новою сміливою авантюрою — частиною стратегії, спрямованої на підрив військових і економічних операцій Росії за кордоном, на те, щоб зробити війну дорожчою для Москви і позиціонувати себе як загороду проти російських вторгнень, в тому числі в регіонах, де Захід не бажає брати безпосередню участь.

Але ця операція пов'язана зі значним політичним ризиком у момент, коли підтримка України з боку Заходу коливається. У Судані Україна втручається у внутрішній конфлікт у чужій країні, де загинули десятки тисяч мирних жителів, а США заявляють, що обидві сторони скоїли воєнні злочини. Держсекретар США Ентоні Блінкен попередив, що будь-яка країна, яка надає матеріальну підтримку, "несе відповідальність за розпалювання звірств проти суданського народу", — йдеться у статті.

Очільник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов у коментарі виданню відмовився сказати, чи відправляли військових до Судану, але виклав обґрунтування посилання українських військ за кордон.

"Війна — це ризикована справа, — сказав Буданов. "Ми ведемо повноцінну війну з Росією... У них є підрозділи в різних частинах світу, і ми іноді намагаємося завдати їм удару там".

Прессекретар Зеленського не відповів на прохання про коментар.

Зброя і золото

WSJ акцентує, що Судан став полем бою в російсько-українській війні, тому що він багатий на два ресурси: зброю і золото.

Що стосується зброї, то під час частих конфліктів у країну протягом кількох десятиліть зброя надходила — прямо або опосередковано — зі США, Росії, Китаю та інших країн. У результаті на початку 2022 року, коли Росія вторглася в Україну, у Судану було достатньо зброї, і Київ шукав усю зброю, яку міг знайти.

Росія вже давно видобуває золото в Судані, йдеться у статті. "Вагнер" керував операцією Москви в цій країні, як і в кількох інших африканських країнах. Вони тренували бійців Сил швидкого реагування (СШР), які, своєю чергою, забезпечували безпеку російських підприємств на копальнях.

До початку конфлікту в Судані навесні минулого року лише 30% золота, що видобувалося в країні, офіційно реєструвалося в центральному банку, через що, за словами суданських чиновників і активістів, щорічно не обліковувалося 4 мільярди доларів золота. Значна частина цього контрабандного золота опинилася в руках Росії, кажуть активісти.

"Коли у Судані спалахнула громадянська війна, СШР спочатку відмовилися від пропозиції "Вагнера" надати важке озброєння, побоюючись відштовхнути від себе США. Але після військових невдач у квітні угруповання змінило курс, як стверджують представники міжнародної безпеки.

28 квітня колона пікапів Toyota під керівництвом "Вагнера" привезла зброю, в тому числі зенітні ракети з сусідньої Центральноафриканської Республіки, де російська ПВК за останні роки створила військову базу. Група "Вагнера" також почала вербувати чоловіків з ЦАР для участі в бойових діях в Судані, і незабаром СШР просунувся до Хартума.

Після смерті лідера "Вагнера" Євгена Пригожина минулого року Міністерство оборони Росії взяло під контроль операції групи в Африці", — йдеться у статті.

Вплив України в Судані

WSJ пише, що українські військові почали навчати суданських солдатів деяким з тих самих тактичних прийомів, які допомогли їм стримувати більшу російську армію з використанням безпілотників, зокрема, FPV та Bayraktar.

У матеріалі також ідеться, що українці наголосили на важливості відрізання СШР від постачань у Хартумі. Незабаром вони почали зосереджуватись на контролі за дорогами до міста. На відео, які переглянув WSJ, видно, як FPV-дрони неодноразово б’ють по пікапах із бойовиками, які прямують через міст у Хартум.

«Вони були в захваті від FPV-дронів. Зрештою близько дюжини людей навчилися ними користуватися та вражати цілі з відеопідтвердженням», — розповідав про суданські війська 30-річний офіцер ГУР з позивним Кінг.

28-річний солдат з підрозділу ГУР "Тимур" розповів, що він також працював з суданськими військами над мінуванням шляхів постачання до Хартума.

Українські спецпідрозділи, що брали участь в операціях у Судані, повернулися в Україну на початку 2024 року без втрат, пише WSJ.

Видання також зазначає, що вплив України в Судані досі відчувається. Останніми тижнями сили Бургана відновили контроль над значною частиною Омдурмана, що стало їхнім першим великим успіхом у конфлікті.

СШР зберігають контроль над частинами західного Хартума, а також частинами території на заході та півдні Судану.

спецпідрозділи спецоперації гур судан

Знак гривні
Знак гривні