Закарпатські волонтери розробили макет гармати Д-20 (ФОТО)

Волонтери з «Руху підтримки закарпатських військових — місто Виноградів» розробили макет причіпної гармати-гаубиці Д-20.

Макет гармати Д-20. Фото: Михайло Роман
Макет гармати Д-20. Фото: Михайло Роман

Головним завданням макета є збереження життя українських військових та виснаження боєприпасів російської армії, які витрачатимуться на фальш-цілі.

За словами координатора волонтерської організації Михайла Романа, зразком для створення макета стали фото з відкритих джерел. В Україні подібний макет ще ніхто не виготовляв.

"Ми взяли собі за основу саме макет Д-20, оскільки це найпоширеніша гармата й на фронті, ми найчастіше зустрічали саме її. Коли ми були на сході, то побачили, що військові пробують зробити макет своїми руками, але не мають нічого в наявності, насамперед матеріалів. Тому й зробили макет гармати Д-20 завдовжки до 14 метрів. Вона до найменших деталей повністю відповідає оригіналу", — розповів волонтер Суспільному.

Волонтери працювали над цим макетом близько двох місяців. "Перевага нашого макета в тому, що собівартість його, якщо виготовляти, не маючи нічого під руками, складає до 20 000 гривень", — пояснює Роман.

Він перелічує й інші переваги: коли російська армія починає обстрілювати макет, то українські військові за допомогою цього можуть вирахувати російські позиції й завдати по них удару. Перевагою є також те, що це легка конструкція. Вона може прикріплюватись до будь-якого автомобіля.

Макет, який назвали "Босорканя", виготовили волонтери без інженерних навичок, звичайні столяри, зварювальники, підприємці та просто небайдужі люди. Невдовзі макет відвезуть на фронт.

закарпаття волонтери фальш-цілі макет

Знак гривні
Знак гривні