Удари РФ по енергетиці: МКС видав перші ордери на арешт російських командувачів

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувачів дальньої авіації Росії (Сергій Кобилаш) та Чорноморського флоту РФ (Віктор Соколов) у межах розслідування потенційних воєнних злочинів Росії в Україні, скоєних у період з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

Про це йдеться у повідомленні суду, передає ЄП.

Палата досудового провадження II вважає, що обидва підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари по об'єктах електроенергетичної інфраструктури України у зазначений період, завдані силами, які перебували під їхнім командуванням.

Сергій Кобилаш
Сергій Кобилаш

Кобилаша і Соколова підозрюють у вчиненні воєнних злочинів, що полягали у здійсненні нападів на цивільні об'єкти, заподіянні надмірної випадкової шкоди цивільним особам або шкоди цивільним об'єктам, а також у злочині проти людяності, що полягав у вчиненні антигуманних дій.

Віктор Соколов
Віктор Соколов

Існують обґрунтовані підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини, а також вчинили їх спільно та/або через інших осіб, віддавали накази про вчинення злочинів та/або не здійснювали належного контролю над силами, які перебували у їхньому підпорядкуванні, йдеться у повідомленні суду.

Зміст ордерів видається під грифом "таємно" з метою захисту свідків та забезпечення безпеки розслідування. Однак, беручи до уваги, що Росія продовжує завдавати ударів по цивільних об'єктах в Україні, Палата вважає, що поінформованість громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню подібних злочинів.

ордер на арешт воєнні злочини рф обстріли енергосистем мкс

Знак гривні
Знак гривні