"Всього $10 млрд". OSINT-аналітик порахував, що потрібно від Заходу для прориву ЗСУ на фронті

OSINT-аналітик Richard Vereker, який відстежує втрати російської військової техніки, проаналізував, скільки може коштувати озброєння, яке міг би надати Захід для прориву України на фронті та значно швидшого завершення війни. Texty.org.ua публікують ключові висновки експерта.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Згідно з оцінками британського аналітичного центру RUSI, Росія розгортає близько 125 нових танків і 235 БМП на передовій щомісяця.

Якщо взяти візуально підтверджені втрати Росії за останні кілька місяців, додати близько 20% втрат, які не були зафіксовані, то виходить, що російська армія перебуває в стані балансу, то здобуваючи, то втрачаючи приблизно однаково щомісяця.

"Ці нові танки і БМП здебільшого беруть зі складів, де їхній рівень зношеності перевищує 80%, і так, їхній запас вичерпується, але зараз це війна на виснаження, яка триватиме щонайменше два, а, можливо, і три-чотири роки за таких темпів.

У довгій виснажливій війні з Росією Україні потрібно знищити всі російські системи на полі бою і всі ті, що містяться на складах, які будуть доставлені на поле бою в найближчі 2-3 роки. Така перспектива потребує набагато більшої підтримки (Заходу), а отже, коштуватиме набагато дорожче в довгостроковій перспективі", — зазначає Річард Верекер.

Він додає, що у 2023-му Україна просила для ефективного проведення контрнаступу 300 танків, 1000 БМП, 1500 БТР і 350 артилерійських систем. Але, наголошує він, Україна отримала менше ніж 20% від цього вчасно, щоб почати наступ.

Далі OSINT-аналітик підраховує, скільки б коштувало дати все це.

Загальна вартість, $ млн:

Ракети Taurus: 250

ATACMS: 350

Танки: 750

БМП: 1 100

БТР: 750

Артилерійські системи: 300

Боєприпасів: 3600

Всього: 7,1 мільярда

"Додайте 2,9 мільярда на інші речі, і за 10 мільярдів все це можна було б закінчити до середини літа.

Невже союзники України не можуть дозволити собі 10 мільярдів? Звідки візьметься зброя? Дещо є на складах (переважно в США), а дещо (переважно боєприпаси) можна купити на світовому ринку. Більшість доведеться купувати для армій європейських країн. І так, це ризик, але він набагато менший, ніж продовжувати жити так, як ми живемо", — підсумовує OSINT-аналітик.

Нижче пропонуємо вашій увазі відео австралійського експерта, автора ютуб-каналу Perun, на якого посилається у своїх підрахунках Верекер. У свіжому відео "Перун" докладно аналізує військові й економічні показники, які вплинуть на поле бою у 2024-му.

підтримка заходу протидія рф зброя для України прорив

Знак гривні
Знак гривні