Росія використовує Центральну Азію як "чорний хід" для товарів військового призначення з Китаю, — WSJ

Безпілотні літальні апарати та комп’ютерні чіпи американського виробництва дедалі частіше надходять до Росії з Китаю торговельними шляхами Центральної Азії.

Порт у Ляньюньгані, Китай, який обслуговує транскордонну торгівлю з Казахстаном. ФОТО: CFOTO/ZUMA PRESS
Порт у Ляньюньгані, Китай, який обслуговує транскордонну торгівлю з Казахстаном. ФОТО: CFOTO/ZUMA PRESS

Про це пише The Wall Street Journal.

Зазначається, що торгові шляхи, що пролягають через колишні радянські республіки Казахстан і Киргизстан, є одним з багатьох шляхів до Росії для так званих товарів подвійного призначення.

Товари часто походять з Китаю, де їх виробляють у деяких випадках великі американські компанії, які заявляють, що Росія імпортує товари без їхнього дозволу.

"Центральноазіатський торговельний маршрут особливо важливий, оскільки він забезпечує високу концентрацію товарів західного виробництва в Росії. Це ключовий маршрут для мікроелектроніки, автозапчастин, які використовуються на полі бою в Україні", — сказала аналітикиня американського дослідницького центру C4ADS Наталі Сімпсон.

США та їхні союзники ведуть список товарів подвійного призначення, на які поширюються санкції, включно з комп'ютерними чіпами, маршрутизаторами та кульковими підшипниками, що використовуються в танках. Торік у списку було 45 позицій, а в лютому до нього додали ще п'ять.

Китайський експорт товарів подвійного призначення до Казахстану і Киргизстану різко зріс з лютого 2022 року, згідно з даними китайської митниці. Експорт 45 цільових товарів зріс до 1,3 мільярда доларів у 2023 році, що на 64% більше, ніж у 2022 році. Багато з цих товарів потім були відправлені в Росію, згідно з торговими записами, наданими C4ADS.

Дві країни Центральної Азії — не єдиний шлях постачання товарів подвійного призначення в Росію. Вони також надходять через Об'єднані Арабські Емірати й Туреччину. Китай, найбільше джерело, торік експортував до Росії таких товарів на 4,5 мільярда доларів напряму.

Безпілотники, які не входять до списку санкційних товарів, стали важливим інструментом війни. За два роки до початку повномасштабної війни РФ в Україні Китай не експортував жодного безпілотника в Казахстан. А 2023 року Казахстан купив у Китаю БПЛА на суму 5,9 мільйона доларів і експортував їх до Росії на суму 2,7 мільйона доларів. Казахстан при цьому не є великим виробником дронів.

Перенаправлена торгівля, що походить з Китаю і проходить через Центральну Азію, тільки зросла в значенні, оскільки регулятори США і Європейського Союзу обмежили свій власний експорт мікросхем. У 2022 році експорт мікросхем із США та ЄС на мільйони доларів потрапив до Росії через Казахстан, Киргизстан і Вірменію. Але вже у 2023 році експорт чіпів з США та ЄС до цих країн впав на 28% до близько 22 мільйонів доларів.

Американські і європейські чиновники наполягають, щоб країни Центральної Азії та Китай припинили торгівлю з Росією через "сірий ринок".

За перші 10 місяців 2023 року Росії вдалося імпортувати товарів подвійного призначення з усього світу на 8,8 мільярда доларів, що лише на 10% менше, ніж у досанкційний період, йдеться у січневому звіті Київської школи економіки.

росія-китай санкції союзники рф Центральна Азія

Знак гривні
Знак гривні