Де наступають росіяни: найгарячіші ділянки фронту на карті від The Economist

The Economist опублікував карту, на якій позначені найгарячіші ділянки фронту. Для картографування бойових дій британський журнал зробив систему, засновану на даних із супутників, які двічі на день пролітають над Україною. Видання зазначає, що ця система недосконала і неповна, але пропонує послідовний і нейтральний орієнтир щодо ймовірної військової активності в будь-якій точці країни.

"Наша система відстеження базується на даних фірм, загальнодоступної системи, створеної Національним управлінням США з аеронавтики і дослідження космічного простору (НАСА), яка спочатку була розроблена для виявлення лісових пожеж. Ми створили алгоритм машинного навчання, який оцінює місце розташування кожної виявленої пожежі і визначає, чи пов'язана вона з війною, чи ні.

Наразі модель нанесла на карту понад 20 000 пожеж, пов'язаних з війною, використовуючи цей метод. Багато з них, ймовірно, є наслідком артилерійських обстрілів, але інші є результатом атак, таких як ракетні удари та удари безпілотників", — пояснює методологію видання.

The Economist наголошує, що їхній метод далекий від досконалості: "Деякі пожежі, які він позначає як пов'язані з війною, класифікуються неправильно. Враховуючи суворі порогові значення, кількість пожеж, які не позначені як пов'язані з війною, але мали б бути позначені, ймовірно, ще більша. Багато пожеж взагалі ніколи не виявляються, або тому, що вони закінчуються до того, як супутники пролітають над ними, або тому, що апарати не бачать їх через хмари".

Британський тижневик пише, що кількість обстрілів на підконтрольних Україні територіях, що класифікуються як пов'язані з війною, майже досягла історичного максимуму.

Зазначається, що російські війська зайняли села на околицях Авдіївки і зараз наступають на кількох інших напрямках. Костянтинівка, що за 40 км на північ від Авдіївки, останніми днями зазнала потужних обстрілів. На Запорізькому фронті росіяни наполегливо намагаються знову захопити Роботине. На півночі Харків потерпає від ракетних обстрілів.

The Economist пише, що в активізації наступу окупантів значну роль відіграє затримка військової допомоги з боку США: нестача боєприпасів обмежує здатність українських сил придушувати російські атаки.

"Але важливо не перебільшувати хиткість української позиції. Попри гостру нестачу боєприпасів, трекер показує, що українці все ще дають відсіч. Їхні позиції поки що тримаються, за винятком Авдіївки та кількох інших місць. Захоплення Авдіївки — єдиний помітний успіх Росії цієї зими — далося їй величезною ціною в живій силі та боєприпасах", — йдеться у матеріалі.

фронт брак боєприпасів пожежі карта наступ окупантів

Знак гривні
Знак гривні