Контроль трафіку та розвідка у чатах. Як Telegram пов’язаний з Кремлем, — дослідження

Популярний в Україні месенджер Telegram, яким користуються 88% українців, може бути своєрідною операцією «Enigma XXI сторіччя», яку прямо зараз реалізують російські спецслужби. Про це йдеться у дослідженні Центру стратегічних комунікацій. Texty.org.ua публікують ключові висновки аналітиків.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Війна шифрів. Навіщо Росії глобальний месенджер?

Автори дослідження нагадують, що під час Другої світової війни інформація передавалась по радіозв’язку, і її було можливо перехопити. Тож гітлерівська Німеччина та Японія використовували шифр, який генерувала машина «Enigma». Вважалося, що розкрити цей шифр неможливо, тому гітлерівці не боялись передавати нею найсекретнішу інформацію. Коли врешті-решт британцям вдалося зламати німецький код шифрування, вони зробили все можливе, щоб ворог не зрозумів, що вони дістали повний доступ до системи поширення секретної інформації.

Читайте також: Мій телеграм — репощу, що хочу. Хто з політиків поширює повідомлення із сумнівних джерел

"Закритий протокол шифрування MTProto, сумнівна юрисдикція Telegram, «темна» історія його фінансування, а також чинні зв’язки топменеджерів соцмережі із Росією навіть після їхнього нібито вимушеного від’їзду з батьківщини — все це породжує сумніви в правдивості офіційних заяв з боку адміністрації Telegram про «супернадійність» їхнього месенджера.

Навпаки, будучи тісно пов’язаним із чекістсько-кремлівським режимом, що розпочав повномасштабну війну в Європі, Telegram теж може бути своєрідною операцією «Enigma XXI сторіччя», яку прямо зараз реалізують російські спецслужби", — йдеться у дослідженні.

Полюс тяжіння Дурова

Публічно Павло Дуров презентує себе як жертву путінсько-чекістського режиму — в тому числі за його політичну позицію: коли у 2014 Дуров оголосив, що він відмовився надавати особисті дані українських користувачів Vkontakte на вимогу російських силовиків. І через це Кремль повністю перебрав собі мережу Дурова.  

У 2022 представник Дурова у коментарі американському Forbes зазначив, що Павло багато років тому поїхав із Росії й не збирався повертатися. Сьогодні Дуров має ще й громадянство Франції, ОАЕ, Сент-Кітс і Невіс.

"Однак, як влучно зазначив Моксі Марлінспайк (американський експерт з кібербезпеки, криптограф, один з засновників месенджера Signal та автор протоколу шифрування протоколу сигналу, що використовується в Signal, WhatsApp, Google Messages, Facebook Messenger і Skype) —  хоча команда Telegram більше не базується у Росії — вони досі можуть мати там членів своїх родин. А, отже, бути вразливими для російського уряду. 

Більше того, члени команди Telegram не цураються компанії російських політиків — як під час публічних подій, так і у приватних зустрічах. Таким чином Росія досі залишається «полюсом тяжіння» команди Дурова", — наголошують у Центрі стратегічних комунікацій.

Фінансування від арабського фонду через РФ

Аналітики Центру зазначають, що визначити джерела фінансування Telegram складно, адже компанія залучає своїх інвесторів приватно. Втім, імена деяких осіб та організацій, які вказувалися як інвестори у месенджері, з’являлися в медіа неодноразово.

Так, серед інвесторів TON (криптовалюта Telegram) були росіяни Давід Якобашвілі та олігарх Роман Абрамович. Перший перебуває під українськими санкціями, а другий включений до санкційних списків Європейського Союзу, Сполучених Штатів, Швейцарії, Канади, України та інших країн. Обидва мають тісні зв’язки з Кремлем.

Серед інвесторів, які побачили потенціал у Telegram, є багато представників ОАЕ. А саме, часто згадують два інвестиційних фонди, які купили облігації месенджера на суму 150 мільйонів доларів США: Mubadala та Abu Dhabi Catalyst Partners (фонд, створений Mubadala та американською інвестиційною компанією Falcon Edge Capital).

Автори дослідження нагадують, що еміратська компанія Mubadala тісно співпрацювала з Росією, створивши у 2013 році фонд у розмірі 2 мільярдів доларів США разом з Російським фондом прямих інвестицій (РФПІ) для інвестування в довгострокові проєкти в різних секторах російської економіки. Загальний портфель фонду в Росії оцінюється в 3 мільярди доларів США.

"Після початку повномасштабної російського вторгнення в Україну Mubadala оголосила, що призупиняє свої інвестиції в Росію. Втім, Халдун Мубарак, топменеджер Mubadala ще в березні 2023-го заявляв, що російське вторгнення не зупинять прагнення фонду бути глобальним інвестором.  Відтак сьогодні Telegram досі присутній у портфоліо Mubadala.

Цікава деталь: уже на початку 2024 року російська влада «списала» заборгованість по штрафах, які наклала раніше на Telegram та західні технологічні компанії. Відповідний запис зник із бази Федеральної служби судових приставів. Натомість Telegram не виплачував ніяких заборгованостей, запевняючи Reuters, що не знають, чому борги списані, адже компанія не має в Росії ані активів, ані офісів, ані працівників. Однак насправді це не так: Telegram і Росію досі пов’язують гроші, технологічні ресурси та люди. А Росія й досі знаходить обхідні шляхи інвестувати в Telegram", — йдеться у дослідженні.

Трафік у російських руках

Аналітики Центру вказують, що Telegram використовує для мереж передачі трафіку лише компанії російського походження — RETN та LLC GLOBALNET. Адміністратори мережі можуть контролювати трафік — пріоретизувати або моніторити трафік (вимірювати його об’єм і типи даних).

"Група моніторингу інформаційного простору одного з підрозділів ЗСУ помітила у січні 2024 року факти зовнішнього втручання в роботу місцевих Telegram-каналів окупованих Бердянська, Мелітополя та Маріуполя. Саме звідти група отримувала інформацію про влучання, руйнування, втрати особового складу, обладнання та воєнної техніки росіян. Але в один момент без відома адміністраторів цих каналів видалялися цілі пости, фото та відео, коментарі в каналах та чатах ОСББ, за якими велося спостереження. 

"Використання Telegram у зоні бойових дій — це надавати росіянам доступ до своєї геолокації, мультимедіа та історії листування, навіть видаленого. Підтвердження тому дають самі росіяни. Так, під кінець 2023 провідний російський телеканал випустив новинний сюжет, у якому вихвалявся тим, що російські силовики мають доступ до видаленої кореспонденції у Telegram затриманих українців.

Та й сам факт того, що Telegram і Vkontakte —  одна із двох соціальних мереж, якими російське керівництво офіційно дозволило користуватися своїм військовим, є дуже промовистим", — йдеться у дослідженні. 

спецслужби рф месенджери інформаційна безпека telegram

Знак гривні
Знак гривні