Антивакцинатор Стахів створив багатотисячну мережу зі зриву мобілізації: як вона діє

Лідер антивакцинаторів Остап Стахів за «підривну діяльність під час пандемії» в листопаді 2021 року отримав підозру від СБУ і потрапив у СІЗО. Та, попри підозри у звʼязках з Росією, в січні 2022-го він вийшов на свободу. Після початку повномасштабного вторгнення РФ Стахів взявся за іншу справу — протидію мобілізації.

Остап Стахів. Джерело фото: Бабель
Остап Стахів. Джерело фото: Бабель

Про це у розгорнутій аналітиці пише Бабель.

Як зазначає видання, Стахів і його соратники створили багатотисячну мережу послідовників, які своїми запитами фактично блокують роботу державних органів і представників ТЦК. ЗСУ вони називають агентом Росії та заперечують саме існування України.

Стахів та його «Права людини» переключилися з пандемії на мобілізацію у вересні 2022 року.

У своїх відео він розповідав, що ТЦК «викрадає і катує людей», а ще (очікувано) — будує концтабори. Один з аргументів — ТЦК не зареєстровані офіційно і нібито про це є відповідне рішення Верховного суду. Незаконні, на думку Стахіва, і повістки. Мовляв, вони неправильно оформлені й використовують незатверджений герб України.

Рух «Права людини» Стахіва має 7 000 підписників у Viber. Але головне — це велика локальна мережа в усіх областях у Viber (25 груп в обласних центрах) i Telegram (більш як 30 груп).

У цих чатах прихильники Стахіва поширюють його дописи, а також відверту конспірологію. Наприклад, що «сіоністи» хочуть знищити Україну та Росію, Національна поліція — це іноземний агент, ЗСУ купують людські органи (навіщо — не уточнюється), а активоване вугілля спричинює рак.

У структурах Стахіва також є ціла мережа закритих чатів у Viber, каже засновник дослідницько-аналітичної групи InfoLight Юрій Гончаренко. Він моніторив медійну активність Стахіва та інших конспірологів з 2022 року.

«У закритих чатах поширювали конспірологію, езотерику, містику, молитви, рішення суду про незаконність ТЦК. Ці чати були потрібні, щоб згуртувати учасників і налаштувати їх на одну хвилю», — розповідає Гончаренко. Згодом доступ до чатів суворо обмежили — стали ретельніше перевіряти учасників.

Сам Стахів публічно конфліктує з ТЦК. 19 грудня 2023 року у Львові до нього підійшли представники ТЦК, серед яких був учасник бойових дій. Звернення з боку ТЦК Стахів вважав незаконним і викликав поліцію. Скандал завершився нічим — сторони написали одна на одну заяви в поліцію і розійшлися.

Читайте також: Мобілізація: що відлякує і що мотивує. Опитування Info Sapiens на замовлення Texty.org.ua

У березні 2023-го Стахів створив нове ГО — «Обʼєднання правозахисників України» та активно вербує нових членів. Їх він навчає «захищати свої права та свободи». Члени обʼєднання сплачують вступний внесок — 2 500 грн і щомісячні внески по 100 грн.

Їм Стахів видає «міжнародні посвідчення правозахисників», які не мають юридичної сили. Але, за словами блогера, посвідчення «захищають» членів ГО від поліції, ТЦК та інших органів. Скільки саме учасників налічує це обʼєднання, невідомо, але в групі в Telegram — 4 000 людей.

У соцмережах «Обʼєднання» — ті самі тези про незаконні ТЦК та повістки. Працівників ТЦК там називають «невідомі у формі рибаків» і закликають викликати поліцію, як тільки ті зʼявляються на горизонті. Обʼєднання також має мережу закритих локальних груп у різних месенджерах у багатьох містах та селах. Їх створили, щоб члени ГО допомагали одне одному в конфліктах з поліцією, ТЦК та іншими структурами. За правилами спільноти, якщо до члена ГО на вулиці підійшли працівники ТЦК — йому на допомогу мають прийти інші учасники. Разом вони запускають стрим, зачитують військовим свої права та доводять, що дії ТЦК — незаконні. А відтак усі разом подають скарги в поліцію, прокуратуру чи ДБР.

Співголова «Обʼєднання правозахисників України» — Олег Герич. Він відкрито не визнає українського громадянства і вважає себе громадянином Української РСР. Україну і Росію він називає корпораціями, а не державами, а війну — «конфліктом приватних військових формувань корпорацій». Також Герич вважає, що його паспорт громадянина України — підробка справжнього радянського паспорта. Через це у січні 2024 року він подав у прокуратуру й поліцію відповідну заяву. Робити те саме Герич через соцмережі закликав своїх послідовників — його допис у Facebook отримав майже тисячу репостів.

У квітні 2023 року Стахів і Герич відкрили платні онлайн-курси для «журналістів». Вартість різна — від 2 500 до 7 500 гривень. Стахів прямо заявив: ці курси — не для майбутньої роботи в медіа, а для «захисту» своїх прав. Наприклад — як поводитися з поліцією і які статті їм називати, щоб відстояти себе. Одна з озвучених цілей курсів — притягти до відповідальності працівників поліції та ТЦК.

Читайте також: Воювати можуть десятки тисяч ув’язнених і засуджених, — Мін’юст

Активність Стахіва і команди не обмежується інтернетом. У січні — лютому 2024 року вони активно їздили селами, збирали місцевих і «визволяли людей з полону ТЦК». Наприкінці січня 2024-го група Стахіва приїхала у Березне Рівненської області, щоб «визволити з полону ТЦК» місцевого мешканця Василя Плескача. За словами останнього, працівники ТЦК видали йому повістку, а потім утримували кілька днів і били. Згодом чоловіка відпустили, але команда Стахіва почала писати заяви в поліцію й збирати у селі місцевих. Усі разом вони ходили з питаннями в поліцію і силою вломилися в ДБР.

«Бабель» надіслав запит до Служби безпеки України про те, чи відомо їй про діяльність команди Стахіва у питанні мобілізації та ТЦК. На момент публікації видання не отримало відповіді.

зрив мобілізації стахів тцк агенти рф антивакцинатори

Знак гривні
Знак гривні