Як змусити заморожені активи Росії працювати на Україну, — The Economist

На тлі блокування допомоги Україні від США з боку Палати представників, західні політики шукають альтернативне джерело фінансування. Їхні погляди зупинилися на заморожених після повномасштабного вторгнення російських активах вартістю 260 млрд євро (282 млрд доларів). The Economist пояснює, як можна використати ці активи без конфіскації. Texty.org.ua публікують ключові висновки статті.

Росія має заплатати за величезні збитки, завдані Україні. Фото: Getty Images
Росія має заплатати за величезні збитки, завдані Україні. Фото: Getty Images

Видання зазначає, що більша частина портфеля міститься в Бельгії, і Європейський Союз розділився в думках щодо доцільності — і законності — використання цих коштів.

"Ті, хто хоче щось зробити з цими грошима, мають рацію, але те, як це буде зроблено, має велике значення. Повне вилучення активів було б помилкою. Історично склалося так, що санкції запроваджуються із застереженням, що якщо агресор на кшталт Росії змінить свою поведінку, він може отримати свої гроші назад.

Про репарації зазвичай домовляються з переможеною державою після припинення бойових дій, а не нав'язують і не вимагають їх виконання, поки летять кулі. Отримання грошей лише посилить вже поширену на Глобальному Півдні думку, що Америка та її союзники дотримуються міжнародного права лише тоді, коли це їм вигідно. Оскільки аргументація Заходу проти російського вторгнення полягає в тому, що воно є незаконним, це віддає лицемірством", — пояснює британський журнал.

Утім, додає The Economist, несправедливість, якої зазнала Україна, очевидна, її потреба в грошах нагальна, а фінанси західних урядів виснажені. Тому юристи намагаються знайти розумні механізми, за допомогою яких можна було б легально отримати доступ до російського портфеля. Але навіть найрозумніші з них пов'язані з юридичними та політичними ризиками.

"Є простіший шлях. Близько 190 млрд євро активів контролюються в Бельгії зберігачем Euroclear. Доходи від інвестицій і виплати основної суми боргу, які він мав би передати Росії, натомість накопичуються у вигляді залишку готівки, що наразі становить близько 132 млрд євро, які банк Euroclear може вигідно інвестувати. Аргумент про те, що Росія не має права на ці прибутки, є відносно беззаперечним, не в останню чергу тому, що Euroclear зазвичай не сплачує відсотки на залишки готівки.

Безкоштовне фінансування допомагає Euroclear отримувати надзвичайні прибутки. ЄС вже наказав зібрати їх і не розподіляти між акціонерами. 28 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що настав час поговорити про те, щоб забрати ці гроші і відправити їх в Україну. Це забезпечило б крапельне фінансування: Euroclear заробив 4,4 млрд євро від активів у 2023 році", — йдеться у матеріалі.

ЄС може зробити ще більше, наголошує The Economist. Потік доходів від російських активів продовжуватиметься. Тому ЄС міг би запустити та гарантувати механізм, борги якого обслуговуватимуться за рахунок доходів від російських фондів.

"Випускаючи облігації, цей механізм міг би зібрати велику початкову суму, яку можна було б спрямувати безпосередньо в Україну. Інвестування 132 млрд євро в п'ятирічний борг Німеччини приноситиме близько 3,2 млрд євро на рік, що достатньо для обслуговування майже 114 млрд євро спільного боргу ЄС з таким самим терміном погашення. Ці цифри зростатимуть у міру того, як більша частина російського портфеля перетворюватиметься на готівку. Такі великі суми дозволять оплатити боєприпаси вже зараз, а також дадуть Росії сигнал, що Україна має економічну спроможність продовжувати війну", — підсумовує британський тижневик.

російська агресія допомога заходу заморожені активи

Знак гривні
Знак гривні