Є як мінімум три рішення, але наша бронетехніка досі "гола". Луценко про гостру проблему захисту від дронів

Громадський діяч і аеророзвідник Ігор Луценко на тлі появи новини про нібито знищення першого "Абрамса" пише про гостру проблему захисту бронетехніки від дронів, яку досі не розв'язали в українському війську.

Луценко наголошує, що для пілота FPV або бомбера бронетехніка — ціль номер один. У деяких районах бойових дій саме з допомогою невеликих БПЛА досягається до 75% ураження саме дронами.

"Або ФПВ з радянським зарядом для гранатомета, або дрон зі скидом з чимось аналогічним, починаючи від гранаток на мк-19 і закінчуючи важкими кумулятивами — все це полює за великою здобиччю.

Броня ж згори найменш захищена. Якщо лобова броня у танка має інколи велику товщину, котру навіть протитанкова авіабомба чи ПТРК не проб’є, то згори вона надто тонка і на башті, і у задній частині корпуса", — пояснює Луценко.

Військовий зазначає, що самохідні артилерійські гармати намагаються уразити з подвоєною силою, бо вони чимало коштують, можуть стріляти далеко і робити противнику багато лиха.

"Попри те, що така артилерія зазвичай мешкає подалі від лінії фронту — 10 км, приміром, але за нею також полюють більш технічно просунуті дрони типу Ланцета, і роблять багато лиха. Але зараз і для звичайної фпвіхи 10 км — цілком реальна дистанція, аби радіогоризонт дозволяв", — пише Луценко.

Він розповідає, що торік був залучений до розробки конструкцій з сітками для захисту артилерії від російських ударних дронів "Ланцет". За словами аеророзвідника, станом на зараз у війська поставлено їх більш ніж півсотні. Уже вийшло друге покоління конструкції. Є кілька випадків, коли від прильотів FPV ця конструкція рятувала.

Луценко додає, що це рішення по захисту — далеко не єдине.

"Рік тому одна військова частина, розуміючи необхідність захисту бронетехніки, теж розробила чудове рішення для захисту танків тощо. Вони пройшли належний шлях, оформили документацію на свою розробку. І — результат нульовий, майже як у мене. Державі їх рішення поки що не знадобилося.

Наскільки я знаю, сітковий захист проти дронів виробляє підприємство одного відомого олігарха (мається на увазі Метінвест Ахметова — ред.). Захист досить кострубатий, як на мене, але це краще, ніж нічого.

Тобто на умовному «ринку» є як мінімум три рішення, три гравці-розробники, гравці-виробники. Беріть і ставте ХОЧА Б ЩОСЬ на дорогезні іноземні танки!
Але — не ставлять. У так званий контрнаступ-2023 поїхали здебільшого голі танки, голі БМП і голі БТРи", — констатує військовий.

Металеві конструкції для захисту від російських ударних дронів, які робить Метінвест
Металеві конструкції для захисту від російських ударних дронів, які робить Метінвест

Луценко вказує, що росіяни вкинули великий ресурс у захист бронетехніки від дронів.

"На бронетехніці противника можна побачити екзотичні конструкції. Але наші конструкції на порядок кращі. Але — їх дуже мало. А у противника їх буде все більше", — застерігає аеророзвідник.

Читайте також: Зламати "Ланцет". Способи захиститися від російського безпілотника

Ігор Луценко наголошує, що військове керівництво знає про цю проблему.

"Ще влітку минулого року я про це особисто говорив із командуванням. Інформував, що люди, котрим поручили займатися цим питанням — не витягують задачу.

Зараз, коли помінялися начальники, я починаю усе спочатку. Нові люди в ГШ, серед яких є ті, у кого просто колосальний фронтовий досвід. Можливо, там таки системно зацікавляться і виб’ють гроші, підштовхнуть до конструювання ще кращих рішень?

Бо зараз ЖОДНА броня не мусить виїжджати у зону бойових дій без прикриття зверху від скидів і фпв. Це питання життя і смерті. І це зараз питання «тиску знизу». Рішення є, треба тільки взяти їх і почати масово впроваджувати", — підсумовує військовий.

Дивіться також: Як сітка врятувала САУ Krab від російського “Ланцета” (ФОТО)

fpv-дрони ланцет захист бронетехніки

Знак гривні
Знак гривні