Рада не підтримала урядовий законопроєкт про БЕБ: чому він збурив бізнес

Верховна рада не підтримала у першому читані урядовий законопроєкт №10439 про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Відповідний урядовий законопроєкт №10439 у першому читанні підтримали лише 222 депутати за мінімально необхідних 226 голосів, повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Документ відправили на доопрацювання і повторне перше читання за скороченою процедурою.

Железняк також розповів, що після провалу урядового законопроєкту він виніс пропозицію ухвалити альтернативний законопроєкт №10088-1 «про справжнє перезавантаження БЕБ». «Але коаліція навіть відмовилася ставити це на голосування», – додав він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів подав до Верховної ради два законопроєкти про перезавантаження БЕБ №10439 та зміни до КПК для удосконалення роботи бюро №10440.

Над документами працювало Міністерство юстиції. До того ж, як пише Forbes з посиланням на власні джерела, до створення нової концепції також був долучені заступник голови ОП Олег Татаров та Офіс генпрокурора.

21 лютого Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав урядовий законопроєкт №10439 про реформу БЕБ, попри позицію та домовленості влади з бізнесом. Представники бізнесу раніше розкритикували цей законопроєкт та підтримали альтернативний – №10439-2.

Фахівці Української ради бізнесу порівняли два проєкти (№10439 та №10439-2) за їх ключовими положеннями:

Проти урядового законопроєкту виступили також аналітичні центри: Інститут соціально-економічної трансформації, CASE Україна, Інститут податкових реформ, Центр економічної стратегії.

Аналітичні центри звернули увагу на такі недоліки урядового проєкту закону: 

Аналітики наголошують, що для перезавантаження Бюро економічної безпеки доцільно передбачити виключно ті процедури, які довели свою ефективність у реформуванні інших державних органів (НАБУ та НАЗК).

Загалом, як інформує ЕП, проти урядового законопроєкту виступили: 

Громадський рух «Маніфест 42» заявляв, що урядові законопроєкти №10439 та №10440 про реформу БЕБ подані до Верховної Ради без фінального погодження та врахування зауважень, надісланих від бізнес-асоціацій.

Посли держав G7 також застерегли українську владу від ухвалення реформи Бюро економічної безпеки, яка не відповідає вимогам європейської інтеграції та програми Міжнародного валютного фонду.

беб реформи економіка Рада

Знак гривні
Знак гривні