Енн Епплбом до Заходу: Передайте Україні заморожені активи Росії негайно

Путін повинен заплатити за збитки, завдані його вторгненням, і гроші потрібні негайно, пише у колонці для The Atlantic польсько-американська історикиня, лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбом. Texty.org.ua публікують перекладений матеріал.

Дніпро після обстрілів 23 лютого
Дніпро після обстрілів 23 лютого

Більшість американців і більшість Конгресу хочуть допомогти Україні перемогти у війні з Росією і зупинити поширення автократії в Європі. Більшість людей в Європейському Союзі і більшість лідерів ЄС хочуть того ж самого. Але невелика меншість законодавців — дехто натхненний російським президентом Володимиром Путіним або його грошима, дехто схильний торгуватися за інші речі — спромоглася заблокувати або затримати цю допомогу.

По обидва боки Атлантики настала криза. Ультраправа фракція, яка зараз контролює Республіканську партію, захопила торік Палату представників і успішно блокує новий законопроєкт з допомогою Україні протягом багатьох місяців.

Прем'єр-міністр Угорщини, який сам де-факто є автократом, також блокує фінансовий пакет ЄС для України. Зрештою, і європейські прем'єри, і адміністрація Байдена цілком можуть укласти угоди й виділити гроші. Але тим часом — на випадок, якщо їм це не вдасться, — є ще дещо, що можуть зробити американський та європейський уряди.

На самому початку повномасштабної війни США, ЄС, Велика Британія та інші демократичні уряди спільно заморозили понад 300 мільярдів доларів російських суверенних активів, переважно в Європі. Це кошти, які Росія не може використати або позичити під них. Росія також не може скористатися жодним з відсотків, які приносять ці гроші. У той час багато хто вважав, що рішення про замороження цих активів шокує російський уряд і змусить його відступити. Цього не сталося. Через майже два роки країни, які володіють цими активами — всі вони — мають зробити наступний крок і передати гроші Україні.

Читайте також: Система дозволів на виїзд за кордон депутатів різних рівнів і чиновників шкодить демократії та західній підтримці України

Лоуренс Трайб, американський вчений-конституціоналіст, вже деякий час просуває цю ідею. У вересні він і команда юристів опублікували 187-сторінкову доповідь, яка містить "юридичні, практичні та моральні аргументи" на користь переведення російських активів в Україну. Моральний аргумент найпростіший: Росія повинна заплатити за шкоду, яку вона завдала Україні.

Фундаментальний юридичний аргумент, як сказав мені Трайб, ґрунтується на численних договорах, які Росія порушила, вторгнувшись в Україну, руйнуючи цілі міста, вбиваючи мирних жителів, навмисно пошкоджуючи електромережі та зерносховища. Вчинивши так, Росія втратила будь-яку можливість скаржитися на порушення її суверенітету чи прав власності, оскільки вона відмовляє в них Україні.

По правді кажучи, ми на Заході вже перейшли межу, коли вперше заморозили активи. "Якщо у вас є повноваження заморозити активи, — сказав мені Трайб, — ви забрали їх у суверена, який стверджував, що є їхнім власником. Чому вони мають лежати без діла, поки країна руйнується?". Заморожені активи допомогли б вирішити деякі нагальні бюджетні та фінансові проблеми України. Що ще важливіше, 300 мільярдів доларів — це розумний авансовий платіж за репарації, які Росія має сплатити Україні. Російські гроші мають справедливо компенсувати українцям завдану Росією шкоду і допомогти відновити зруйновану нею українську інфраструктуру.

Найсильніші заперечення Заходу проти переказу заморожених російських грошей в Україну мали практичний характер. Трайб посилається на "зародження занепокоєння тим, що гегемонія долара опиниться під загрозою, а бажання людей зберігати резерви в США та інших західних країнах буде поставлено під загрозу". Деякі країни можуть побоюватися, що їхні власні активи можуть опинитися під загрозою, якщо вони зберігатимуться в західних фінансових установах, і натомість розмістять їх у Китаї чи деінде.

Деякі європейці побоюються, що перерозподіл грошей створить прецедент, який заохотить інших виводити власні національні активи. Втім, низка чиновників, включно з колишнім міністром фінансів Ларрі Саммерсом, експрезидентом Світового банку Робертом Зелліком і головою МЗС Британії Девідом Кемероном висловилися на користь вилучення. На сьогодні не існує альтернативної резервної валюти долару або безпечного місця за межами фінансової системи, в якій домінує Захід, куди могли б піти інвестори. Крім того, як стверджується у звіті Трайба, "допомога Україні в скрутний для неї час варта спекулятивного ризику для долара".

Криза західного фінансування спричинена проросійськими політиками та фракціями в західних суспільствах

Ця частина аргументації зараз має більше значення, ніж у вересні, коли Трайб і його колеги опублікували свій звіт, тому що ставки для України вищі, а необхідність ризикувати — більша. Криза західного фінансування — криза, спричинена, повторюю, проросійськими політиками та фракціями в наших власних суспільствах, деякі з яких координують свою діяльність з Росією — зараз є гострою як ніколи. Це також помітно підбадьорює Путіна, який минулого тижня дав пресконференцію, на якій повторив свою мету в Україні, яка є такою ж, як і два роки тому: знищення української держави. Дисфункція у Вашингтоні та Брюсселі зміцнює віру Путіна в те, що він виграє війну, просто дочекавшись, поки Захід здасться.

Читайте також: Як має змінитися Україна, якщо вона хоче перемогти, — Енн Епплбом

Передача Україні 300 мільярдів доларів російських активів поставить під сумнів цю впевненість. Це покаже Путіну, що Захід готовий вжити творчих, навіть безпрецедентних заходів для перемоги у війні. Це також буде популярним не лише в Україні, а й у США та Європі. Більшість людей інтуїтивно зрозуміє справедливість змусити Росію заплатити за власні акти вандалізму. Якою б не була репутаційна шкода, яку може завдати Заходу ця передача активів, вона зникомо мала у порівнянні з репутаційною шкодою, якої зазнає Захід, якщо Росії вдасться завоювати Україну. Чим швидше ми приймемо це рішення, тим швидше його наслідки будуть відчутні на місцях. Чого ж ми чекаємо?

гроші епплбом допомога заходу заморожені активи

Знак гривні
Знак гривні