Україна має право завдавати ударів з F-16 по військових цілях у РФ, — Столтенберг

Україна, коли отримає винищувачі F-16 від союзників, за міжнародним правом може завдавати ударів по військових цілях в Росії, але це питання вирішуватимуть країни, що постачають авіацію.

F-16 ВПС Нідерландів. REUTERS/Piroschka van de Wouw
F-16 ВПС Нідерландів. REUTERS/Piroschka van de Wouw

Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю журналістці Радіо Свобода, передає Голос Америки.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи супроводжуватимуться винищувачі F-16 обмеженнями союзників, щоб не завдавати ударів по території Росії, очільник Північноатлантичного союзу відповів:

“У різних союзників – дещо різна політика щодо цього. Але загалом… це збройна агресія Росії проти України з грубим порушенням міжнародного права. А за міжнародним законодавством, Україна має право на самооборону. І це включає також завдавання ударів по законних військових цілях – російських військових цілях за межами України. Це міжнародне право”.

Щодо відправлення в Україну винищувачів F-16 Столтенберг сказав не назвав конкретних термінів, пояснивши, що це дилема:

“Ми всі хочемо, щоб F-16 були там (в Україні – ред.) якомога раніше. При цьому, звичайно, ефект від F-16 буде тим сильнішим і кращим, чим більш навчені та підготовлені пілоти. І не лише пілоти, а й технічне обслуговування, персонал і всі системи підтримки, які мають бути в наявності”.

Генсекретар НАТО зауважив, що союзники дослуховуватимуться до фахівців, щоб визначити готовність до відправлення в Україну винищувачів F-16.

Нагадаємо, що 17 лютого видання Foreign Policy з посиланням на європейських посадовців повідомило, що перші винищувачі F-16 можуть з’явитися в українському небі вже у червні 2024 року.

авіація ЗСУ НАТО атака на РФ F-16 право

Знак гривні
Знак гривні