Росіяни наступають на п’яти напрямках одночасно, — NYT (КАРТА)

Українські сухопутні війська перебувають, мабуть, у найбільш вразливому становищі з перших місяців війни, пише The New York Times. Російський наступ розділився на п'ять основних напрямків, що охоплюють населені пункти на більшій частині фронту на сході та півдні України.

Карта: NYT
Карта: NYT

Авдіївка

"Росіяни захопили давню українську фортецю. Нині зруйноване місто Авдіївка займає лише близько 19 квадратних кілометрів. Але протягом більшої частини десятиліття воно створювало виступ на лінії фронту, який підривав критично важливі російські логістичні операції. Місто розташоване лише за кілька миль від Донецька, який Росія окупувала з 2014 року.

Протягом останніх тижнів російські війська прорвали критично важливу лінію постачання і створили загрозу оточення українських солдатів. Командувач ОСУВ "Таврія" Олександр Тарнавський заявив, що Україна не має іншого вибору, окрім як відступити", — пише NYT.

Видання зазначає, що наразі неясно, як далеко росіяни зможуть просунути цю битву за межі Авдіївки, або наскільки добре ЗСУ побудували свої наступні лінії оборони. Але найближчі великі населені пункти, в яких проживають десятки тисяч цивільних, містяться лише за 56 км на захід.

"Приблизно 50 000 російських солдатів беруть участь у боях за Авдіївку на цьому напрямку, хоча цифри коливаються. Десятки тисяч росіян були вбиті або поранені, за даними західних і українських офіційних осіб, але Росія постійно поповнює свої ряди, в тому числі використовуючи засуджених для участі в бойових діях.

Навіть якщо лінія фронту стабілізується після того, як росіяни візьмуть місто, його падіння дозволить російським військовим більш ефективно переміщати війська і техніку за лінію фронту, коли вони будуть наступати в інших напрямках", — йдеться у статті.

Мар'їнка

Зруйнована Мар'їнка стала базою для російських атак.

"Після двох років російських обстрілів і боїв від Мар'їнки залишилися руїни. Але її захоплення дозволило росіянам перемикнути свою увагу на південь і ще один життєво важливий український опорний пункт — Вугледар.

Минулого року росіяни неодноразово намагалися атакувати Вугледар з півдня і зазнали катастрофічних втрат, включно з нищівною поразкою в одній з найбільших танкових битв війни.

Але тепер, коли Мар'їнка під контролем, росіяни атакують Вугледар з півночі. Наразі вони просуваються через село Новомихайлівка, що міститься приблизно у 20 км на північний схід", — зазначається у статті.

Видання додає, що невідомо, скільки сил росіяни зосередили в цьому напрямку, але українські офіційні особи заявляють, що Росія тримає близько 40 000 військових в районі Маріуполя, які можуть бути розгорнуті для атак з півдня.

Солдати, які воюють у районі Вугледара, кажуть, що падіння Авдіївки, розташованої за 88 км на північний схід, ймовірно, звільнить російські війська для посилення атак з півночі.

Роботине

"Росія намагається звести нанівець найбільші здобутки України минулого року. Коли торішній літній контрнаступ України досяг кульмінації, її війська змогли просунутися лише приблизно на десять миль вглиб південного фронту, досягнувши лише крихітного села Роботине.

Зараз Росія, схоже, сповнена рішучості відвоювати втрачене. На цьому фронті російські військові зосередили більше військ, ніж на Авдіївському, заявив цього тижня речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій", — пише NYT.

Кремінна

Росія наступає з Кремінної, щоб знову захопити міста на північному сході, які Україна визволила наприкінці 2022 року.

"Відтоді, як росіяни були витіснені з окупованих територій на північному сході України понад рік тому — втративши контроль над більш ніж 500 населеними пунктами, розташованими на 11 000 квадратних кілометрів, — вони воюють, намагаючись повернути їх назад.

Торік, попри інтенсивні бої в лісосмугах уздовж фронту, з рук в руки перейшло небагато території. Зараз Росія знову починає просуватися вперед, хоча й повільно, наштовхуючись на запеклий український опір", — пише видання.

Російські війська просуваються у двох напрямках від Кремінної: до зруйнованого міста Куп'янськ на північ і до Лиману, що за 128 км на південь. Росія утримує в цьому районі загальну чисельність близько 110 000 військовослужбовців протягом декількох місяців, попри втрати, заявив журналістам на початку цього місяця Ілля Євлаш, речник військових у цьому районі.

Бахмут

Росія відновила свої позиції, і велике українське місто може опинитися в зоні досяжності артилерійського вогню.

"У травні Росія зруйнувала, а потім захопила місто Бахмут, що стало її останнім значним територіальним здобутком на полі бою перед наступом на Авдіївку цього тижня. На той час, коли росіяни взяли Бахмут, їхні сили були виснажені, а група найманців "Вагнера", яка вела бойові дії, перебувала у відкритому бунті проти російського міністерства оборони.

Сподівання українців скористатися цим безладом для контратаки з флангів міста значною мірою не виправдалися. Тепер ініціатива переходить до росіян", — пише NYT.

Новопризначений головком Олександр Сирський нещодавно заявив, що росіяни сповнені рішучості прорвати оборону навколо Часів Яру, що дасть їм контроль над командними висотами в цьому районі і наразить Краматорськ на посилені артилерійські обстріли. За українськими оцінками, близько 62 000 російських солдатів перебувають на бахмутському напрямку.

битва за донбас фронт зсу наступ окупантів битва за південь

Знак гривні
Знак гривні