Військові змушені долати бездоріжжя. Як легше пересуватися по багнюці: перелік засобів (ВІДЕО)

З початком сезону сльоти українські військові знову змушені долати бездоріжжя. Чи існують засоби для того, щоб легше пересуватися по багнюці?

У замуленій місцині на південному узбережжі Англії для цього здавна використовують саморобні дощечки-лижі, що прив’язуються до черевиків:



Але вони потребують особливої вправності в рухах, важкуваті та можуть при невмілому користуванні застрягати у багнюці. Тому були розроблені більш досконалі засоби.

На північному заході Німеччини, на узбережжі Ватового моря біля гирла Ельби, через постійні припливи й відпливи утворюються небезпечні мулисті плями та селеві потоки. Щоб долати їх, німці вигадали санчата, в яких можна ковзати по багнюці. Ба більше, там щороку проводиться жартівливий чемпіонат світу з ковзання по багнюці:

Однак такі санчата досить громіздкі, важать десь 20 кілограмів, і тому німецькі рятувальні служби на Ватовому морі, на додаток до санчат, зараз використовують надувні болотоступи болгарської компанії Сельвадек:

Завдяки тому, що ці болотоступи зменшують тиск на ґрунт, заразом зменшується й ризик підриву на мінах. В цьому вони схожі на сандалі для саперів ізраїльської компанії Кортекс:

Разом з болотоступами Сельвадек застосовуються палиці з надувними подушками:

Для витягання людей з багнюки німецькі рятувальні служби також використовують балончики зі стисненим повітрям, адже наповнені повітрям гумові мішки природно спливають нагору у багнюці. Подібні надувні мішки використовують у світі ще й для витягання з мулу автомобілів (такі “вихлопні домкрати” доступні й в Україні):

У замуленій місцині на північно-східному узбережжі США вигадали болотоступи з “крилами”, що розправляються в багнюці та таким чином збільшують площу опори ноги в кілька разів. Натхненням для винаходу стала здібність північної чаплі розправляти лапку, коли вона ступає вниз, і стискати лапку, коли нога підіймається. Ці болотоступи зроблені зі спеціального пластику, на який не налипає багнюка. Вони продаються й в Україні (1, 2).

Також розроблені “супергідрофобні” покриття, завдяки яким багнюка не налипає на взуття та одяг.

Такі покриття та просочування доступні й у нас. В Україні їх виробляють компанії Hydrophobic та Водунакс.

багнюка військові корисне

Знак гривні
Знак гривні