Європа панікує щодо допомоги Україні. Команда Байдена має говорити правду (ПОГЛЯД)

Колумніст The Washington Post Джош Рогін, що висвітлює зовнішню політику та національну безпеку, пише на сторінках американського видання про те, що США мають бути чесними зі своїми європейськими союзниками у питанні допомоги Україні та протистояння Росії. Texty.org.ua публікують переклад колонки журналіста.

Фото: ОП
Фото: ОП

Цими вихідними кілька високопоставлених чиновників з національної безпеки США вирушають до Європи, щоб спробувати заспокоїти знервованих союзників, що Сполучені Штати й надалі будуть лідером вільного світу і що Вашингтон все ще може діяти у цьому напрямі.

Але чому європейці мають у це вірити? Попри обнадійливу риторику команди Байдена, вони не можуть пообіцяти, що Сполучені Штати найближчим часом нададуть більше допомоги Україні або будуть підтримувати Європу в довгостроковій перспективі.

Віцепрезидентка Гарріс, державний секретар Ентоні Блінкен і численні двопартійні делегації Конгресу зберуться в п'ятницю на щорічній Мюнхенській конференції з безпеки, де світові лідери, науковці та бізнесмени збираються, щоб відстоювати трансатлантичну єдність і силу Заходу вже понад шість десятиліть. Гарріс і Блінкен виступлять з публічними промовами й зустрінуться з кількома лідерами, включаючи очікувану, але публічно не підтверджену зустріч з президентом України Володимиром Зеленським.

Дефіцит боєприпасів, спричинений затримкою американської допомоги, вже коштує життів на полі бою

На цій конференції два роки тому Зеленський просив про міжнародну підтримку за кілька днів до повномасштабного вторгнення Росії. Тоді Гарріс та інші американські посадовці пообіцяли ніколи не підвести Україну. Цього року Зеленський перебуває у ще більш відчайдушному стані, частково через дисфункцію Вашингтона. Дефіцит боєприпасів, спричинений затримкою американської допомоги, вже коштує життів на полі бою. Росія користується цим, посилюючи атаки на українські міста та інфраструктуру.

Гарріс і Блінкен планують сказати Зеленському, що допомога вже на підході. Але чи буде вона? Американські чиновники вказуватимуть на голосування в Сенаті цього тижня 70-29 голосів за схвалення законопроєкту про додаткове фінансування, який включає близько 60 мільярдів доларів, пов'язаних з Україною, як на доказ того, що все буде добре.

"Наші союзники розуміють, що у нас є внутрішня політика, так само як і у них, і вони можуть спостерігати за прогресом через наш Конгрес", – заявив у вівторок журналістам помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Джеймс О'Брайен. "Я вірю, що США вчинять правильно".

Читайте також: Байден може хоч завтра безплатно і законно надати Україні мільйони артилерійських снарядів, — Forbes

У Конгресі довіри менше. Спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що не візьметься за законопроєкт Сенату, і перебуває під тиском членів своєї партії MAGA (абревіатура від трампівського гасла Make America Great Again англ. — «Зробімо Америку великою знову» — Ред.), які вимагають не ухвалювати жодної допомоги Україні взагалі. У приватних розмовах він каже своїй фракції, що напише власний законопроєкт, і цей процес навіть не розпочнеться до наступного місяця, повідомили мені джерела в Конгресі.

Ось вам і короткострокова перспектива. Європейські союзники одночасно стурбовані довгостроковою прихильністю Сполучених Штатів до континенту після того, як колишній президент Дональд Трамп під час передвиборчого мітингу цього тижня погрожував залишити країни НАТО на поталу примхам російського президента Володимира Путіна. У зв'язку з цим американські офіційні особи в Мюнхені намагатимуться заспокоїти нерви, вказуючи на те, що більшість американців все ще підтримують НАТО. Але вони не можуть сказати, що Трамп не переможе, і не можуть бути впевнені, що Трамп не реалізує такі погрози.

"Я не можу давати жодних обіцянок, і я їх не даватиму. Але ми дуже наполегливо боремося за допомогу Україні, – сказав мені член делегації Палати представників Конгресу США в Мюнхені Джейсон Кроу. "Ми їдемо туди, щоб показати, що в США все ще є люди, які прагнуть бути залученими і наполегливо домагаються того, щоб Америка була лідером".

Кроу відвідав Київ і зустрівся із Зеленським минулого тижня разом з депутатом Френчем Гіллом. Гілл розповів мені, що намагається розповісти своїм колегам по Республіканській партії про те, як витрачається і контролюється допомога.

Більша частина цієї допомоги повертається в американську економіку через закупівлю зброї або поповнення американських запасів озброєнь. Європейські країни надають більшу загальну фінансову допомогу, ніж США, а деякі з них виділяють більшу частку свого валового внутрішнього продукту.

Понад те, наслідки припинення підтримки зараз були б драматичними. Українська економіка може обвалитися, що спричинить хвильовий ефект по всій Європі та світі. Перспектива жити (або померти) під російською окупацією може підштовхнути ще мільйони українських біженців до Європи з дестабілізаційними наслідками. Союзники по НАТО втратять віру в довіру до Альянсу. Автократи на Близькому Сході й в Азії були б підбадьореними.

"Американський народ не хоче, щоб Путін переміг. Вони знають, що це погано для нашої національної безпеки, – сказав мені Гілл. – Настав час покласти край російському авантюризму".

Для групи MAGA жодне з цих міркувань, здається, не має значення. Їхньою метою є припинення допомоги Україні. І щоб перемогти, все, що їм потрібно зробити, – це зупинити роботу уряду. Значною мірою їм це вже вдалося. Через їхню обструкціоністську позицію Конгрес за останні 14 місяців не ухвалив жодного рішення про асигнування для України.

Замість того, щоб вдавати, що все буде добре, команда Байдена має бути більш чесною зі своїми союзниками

Цей сумний стан справ не є передусім провиною адміністрації Байдена. Але замість того, щоб вдавати, що все буде добре, команда Байдена має бути більш чесною зі своїми союзниками. Допомога Україні надійде не скоро. Вона може не надійти взагалі. Трамп може перемогти. Він може вивести США з НАТО.

Читайте також: Республіканці й західні високопосадовці розкритикували Трампа за погрозу покинути союзників по НАТО

Це все сценарії, які багато людей в обох партіях у Вашингтоні намагатимуться запобігти. Але якщо команда Байдена визнає, що цих сценаріїв, можливо, не уникнути, то принаймні європейці та українці могли б продовжити розумне страхування та планування на випадок непередбачуваних ситуацій.

Понад шістдесят років американські посадовці їздять до Мюнхена, щоб запевнити європейців, що врешті-решт Сполучені Штати "вчинять правильно" – іноді після того, як вичерпали всі інші варіанти. Цього року це може виявитися неправдою.

Читайте також: Путінський геноцидний міф. Тімоті Снайдер про дурість фашизму, розкриту в інтерв’ю російського диктатора Карлсону

НАТО союзники україни підтримка заходу допомога сша

Знак гривні
Знак гривні