Кремль хоче підняти вік мобілізації, до якого в Росії не доживає більшість чоловіків

Міноборони Росії має намір підвищити граничний вік перебування на службі в період мобілізації для контрактників та мобілізованих.

Джерело фото: Слово і діло
Джерело фото: Слово і діло

Як пише Голос Америки, за пропозицією відомства, вищі офіцери під час мобілізації зможуть перебувати на службі до 70 років, а решта військових чоловічої статі — до 65.

Зараз військовослужбовці РФ у званні нижче офіцерського можуть бути у запасі до 50 років, молодші офіцери — до 60, старші — до 65, а вищі — до 70. При цьому, як стверджують автори пропозиції, зараз у законі немає такої норми для тих, хто підписав контракт до 24 червня 2023 року або був мобілізований.

У проєкті документа зазначено, що в період "спеціальної воєнної операції" (як Кремль називає свою повномасштабну війну проти України), "ухвалення законопроєкту дозволить забезпечити необхідний рівень укомплектованості Збройних сил Російської Федерації, при цьому не буде допущено зниження рівня бойової готовності та боєздатності об'єднань, з'єднань та військових частин".

Американське видання Newsweek вказує на те, що Росія пропонує новий вік для військової служби, який перевищує середню тривалість життя чоловіків у країні. Там посилаються на дані порталу Worlddata.info, де зазначено, що середня тривалість життя чоловіків у Росії становить 64,2 року, для жінок — 74,8.

"Цей крок надає цим військовослужбовцям фактично довічний контракт, – зауважує британська військова розвідка. – Хоча це рішення, найпевніше, зменшить потребу в додатковій мобілізації, збільшення кількості військовослужбовців, старших 51 року, навряд чи підвищить боєздатність Росії, особливо в штурмах живою силою".

Як торік писали російські видання з посиланням на дані МОЗ Росії, в країні до 65 років не доживають 52% чоловіків, а 81% чоловіків помирають раптовою смертю. Основною причиною смерті називають серцево-судинні та онкологічні захворювання.

За прогнозом Росстату, у 2024 році відповідно до "низького варіанту прогнозу" очікувана тривалість життя серед чоловіків становить 64 роки, а для жінок 75,5 років. "Середній варіант прогнозу" визначає 67,5 років чоловікам і 78,1 — жінкам.

деградація росії мобілізація РФ демографічна криза

Знак гривні
Знак гривні