Франція викрила масштабну російську дезінформаційну кампанію в Європі

12 лютого Viginum ― французька організація, що відстежує зовнішню дезінформацію ― оголосила, що виявила підготовку до великої дезінформаційної кампанії у Франції, Німеччині, Польщі та інших європейських країнах. Ця кампанія націлена проти європейської підтримки України та пов'язана з виборами до Європейського парламенту в червні.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск і президент Франції Еммануель Макрон, Париж, 12 лютого 2024. Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск і президент Франції Еммануель Макрон, Париж, 12 лютого 2024. Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS

Про це пише The Economist.

Компанія Viginum заявила, що викрила російську мережу зі 193 сайтів під кодовою назвою Portal Kombat. Більшість з цих сайтів, таких як topnews.uz.ua, були створені багато років тому, і багато з них не працювали. Понад 50 з них, такі як news-odessa.ru та pravda-en.com, були створені з 2022 року. Поточний трафік цих сайтів, які існують різними мовами, зокрема французькою, німецькою, польською та англійською, є низьким. Але французька влада вважає, що вони готові до агресивного використання в рамках того, що один чиновник назвав "масованою" хвилею російської дезінформації.

Viginum заявляє, що спостерігала за сайтами з вересня по грудень 2023 року. Організація дійшла висновку, що вони самі не генерують новин, а призначені для поширення "оманливого або неправдивого" контенту про війну в Україні, як на вебсайтах, так і через соціальні мережі. Основна мета ― підірвати підтримку України в Європі. За даними французької влади, мережа контролюється однією російською організацією.

Інформацію про масштабну російську дезінформаційну кампанію французи оприлюднили саме того дня, коли президент Франції Емманюель Макрон приймав у Парижі нового прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска. Ця зустріч відбулася напередодні зустрічі міністрів закордонних справ Франції, Німеччини та Польщі, яку пізніше того ж дня прозвали "Веймарським трикутником". Це також основні країни, на які спрямована російська кампанія. "Ми перебуваємо в момент вразливості" напередодні європейських виборів, ― заявив Стефан Сежурне, міністр закордонних справ Франції.

Для Франції викриття цієї останньої спроби Росії дестабілізувати ситуацію відбувається після низки кампаній, які вона приписувала Москві. У листопаді минулого року Міністерство закордонних справ Франції засудило "російську операцію з цифрового втручання", в ході якої на стінах в одному з районів Парижа поширювалися фотографії із зображенням зірок Давида, нанесені трафаретом, з метою розпалити міжгромадну напруженість у Франції незабаром після початку конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом.

Потім Viginum виявив мережу з 1 095 ботів на X (колишній Twitter), які опублікували 2 589 постів. Вона пов'язала це з російським інтернет-комплексом під назвою "Последние достоверные новости" (Recent Reliable News), відомим клонуванням вебсайтів західних ЗМІ з метою поширення фейкових новин. ЄС назвав цей комплекс "Двійник" (Doppelgänger).

У червні 2023 року Франція поклала на ту саму мережу відповідальність за клонування вебсайтів різних французьких ЗМІ, а також порталу Міністерства закордонних справ Франції. На клонованому сайті міністерства хакери розмістили неправдиву заяву про те, що Франція збирається запровадити "податок на безпеку" у розмірі 1,5% для фінансування військової допомоги Україні.

З наближенням передвиборчої кампанії до Європейського парламенту Франція вважається особливою мішенню для Москви. Згідно з грудневою статтею у Washington Post, кремлівські документи свідчать про те, що Росія активізувала свої зусилля з метою підірвати підтримку України з боку Франції. Вона також має явний інтерес у сприянні розколу у Франції в той час, коли Марін Ле Пен лідирує в опитуваннях на наступних президентських виборах у 2027 році. Лідер ультраправих, яка фінансувала попередні кампанії коштом кредиту російського банку, отримає найбільшу вигоду від поляризації французької політики.

польща франція російська пропаганда російська дезінформація

Знак гривні
Знак гривні