В Україні запрацювала система РЕБ "Покрова", що збиває з пантелику "шахеди"

Система радіоелектронної боротьби “Покрова” вже діє в Україні й успішно збиває з курсу російські “шахеди”.

Фото: Національна поліція України
Фото: Національна поліція України

Про це LIGA.net повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Речник Повітряних сил підтвердив застосування системи “Покрова” у відповідь на статтю Forbes про появу на озброєнні України потужної системи РЕБ, що здатна перехоплювати російські ударні безпілотники.

"Покрова" є, і її використовують. Є й інші, які працюють. Системи РЕБ працюють проти усіх засобів повітряного нападу противника. І розставлені максимально ефективно на різних напрямках, щоб протидіяти ракетами, дронам, ударним БПЛА і не тільки", – сказав Ігнат.

Як пояснює Мілітарний, комплекс “Покрова” використовує технологію спуфінгу, яка підміняє супутникові сигнали та таким чином вводить в оману навігаційні пристрої дронів.  Відхилившись від маршруту, вони пролітають повз ціль або падають неушкодженими.

Запущені Росією Shahed-136 почали знаходити на землі без жодних слідів ураження наприкінці січня цього року.

Дивіться також: Відео дня. Майже вцілілий "шахед", що впав на Дніпропетровщині

“Спуфінг” непомітний для дронів та може успішно застосовуватись на відміну від звичайного глушіння усіх сигналів. Останнє майже не має впливу на “шахеди” через використання у їхній конструкції повністю автономної інерціальної навігаційної системи, яка навіть без сигналів дозволяє продовжити рух у напрямку цілі.

“Навіть якщо всі його канали глушаться, він все одно продовжує летіти за інерцією. І коли виходить із зони дії РЕБу, то може повертатися на курс. У “шахеда” пригнічується навігація. Тобто він так збивається з курсу. Тому це складно. Але їх вже знаходять у полях, тобто збивати їх вдається. Зокрема,  і за допомогою систем РЕБ, пригнічуючи сигнал навігації“, – розповів Ігнат.

Окрім принципу роботи, інші деталі про “Покрову” достовірно невідомі. "Однак, найімовірніше, під цією назвою криється не прилад, а мережа систем, що працює по всій країні. Це випливає з необхідності постійного “впливу” на безпілотник упродовж його польоту", – зазначає мілітарний портал.

Видання посилається на народного депутата України Олександра Федієнка, який розповів, що в країні вже є розробки, здатні нейтралізувати безпілотники типу “шахед”.

“Україна має сучасну розробку і не одну, яка може за допомогою радіоелектронного впливу (РЕБ), втручатись у системи таких засобів. Це не один, не два, не три передавачі впливу на такі літальні апарати. Це сотні тисяч приладів, які монтують по всій країні“, – розповів депутат.

Ігнат зазначив, що президент Володимир Зеленський доручив прем’єру Денису Шмигалю знайти механізм, щоб закуповувати такі системи навіть за кошти місцевих бюджетів для захисту об’єктів критичної інфраструктури.

шахеди покрова протидія бпла реб

Знак гривні
Знак гривні