Як коти стали "секретною зброєю" України у війні з Росією — Business Insider

Коти відіграють помітну роль у підтримці українських солдатів і цивільних людей від початку російського повномасштабного вторгнення, складаючи військам компанію на передовій і забезпечуючи комфорт для переміщених громадян. Вони навіть допомагають Україні збирати кошти для своїх військових.

Кіт Шайба і його власник Олександр Ляшук
Кіт Шайба і його власник Олександр Ляшук

Про це пише Business Insider.

Видання зазначає, що популярність котів у соціальних мережах сприяла пожертвам на тисячі доларів на спорядження та зброю для солдатів на передовій.

Солдат з Одеси Олександр Ляшук розповів, що він і його "бойовий кіт" Шайба зібрали близько 80 000 доларів завдяки кампаніям зі збору коштів у соціальних мережах.

Ляшук пояснює свій успіх у зборі коштів популярністю Шайби.

"Його шанувальники є скрізь — від Чилі до Японії — тому історії Шайби торкаються сердець людей по всьому світу, мотивуючи їх зробити свій внесок у допомогу Україні", — сказав Ляшук в інтерв'ю Business Insider.

За його словами, завдяки зусиллям Шайби він зміг придбати вісім військових автомобілів для свого підрозділу, зброю для боротьби з безпілотниками та тепловізійну камеру.

Шайба навіть здобув волонтерську відзнаку, про що Ляшук написав торік у своєму акаунті в Instagram.

Ще один кіт, який опинився в епіцентрі війни та популярності, — Степан, чий акаунт в Instagram має 1,4 мільйона підписників.

Кіт Степан. Фото: loveyoustepan / Instagram
Кіт Степан. Фото: loveyoustepan / Instagram

Гуркіт вибухів від російських обстрілів у Харкові травмував Степана, розповіла його власниця Анна Дмитренко.

Але Степан все ще допомагає збирати кошти, каже вона. У нього навіть є власний інтернет-магазин "Люблю тебе, Степане", де продаються сумки, рушники, худі, чашки та подушки з його обличчям.

Дмитренко сказала, що Степан відіграє життєво важливу роль у кампаніях зі збору коштів для українських військових. Це, зокрема, підтримка музею TheWarFragments, який зібрав близько 800 000 доларів на військові потреби 3-ї окремої десантно-штурмової бригади.

Крім того, Дмитренко зі своїм котом допомогли бригаді НГУ "Хартія" зібрати 665 000 доларів, щоб придбати системи радіоелектронної боротьби та розвідувальне обладнання.

У 2022 році Степан також став амбасадором проєкту "Врятуймо українську культуру", присвяченого відновленню українських культурних об'єктів, пошкоджених під час російського повномасштабного вторгнення.

донати коти війна тварини

Знак гривні
Знак гривні