Кам’янська Січ на Херсонщині пошкоджена через російські обстріли

Внаслідок обстрілу російськими військами пошкоджені пам’ятки історії заповідника національного значення Кам’янська Січ, кладовище запорізьких козаків та могила кошового отамана Костя Гордієнка.

Як повідомили в адміністрації Національного заповідника “Хортиця”, в підпорядкуванні якого є ці пам’ятки, за фактом порушено кримінальне провадження.

У заповіднику уточнили, що зафіксували пошкодження наскільки змогли, адже не мають доступу до пам’ятки для повноцінного обстеження.

Читайте також: Шість січей Великого Лугу. На території Каховського водосховища зародилася мрія, яка підіймала на боротьбу покоління українців

Ґрунтуючись на відео обстрілу, опублікованому в російських пабліках, науковці встановили, що влучання були у місце, де було господарче передмістя Січі. Там містяться ще недосліджені виробничі об'єкти залізотопного та гончарного комплексу 1-ї половини XVIII ст.

Також, найпевніше, влучання відбулось біля лапідарію, де зібрані кам’яні пам'ятки (зернотерки, гармани тощо). Він міститься в безпосередній близькості від хреста з могили кошового отамана Костя Гордієнка та в’їзних воріт Січі, побудованих у 2009 р. Також в цьому місці розташовується грот та залишки колишнього маєтку поміщика Агаркова.

Дивіться також: Карта Великого Лугу. Шість Січей, ставка монгольського хана та інші цікаві місця

«Кам’янська Січ – одна з трьох січей, які до повномасштабного вторгнення були доступні науковцям та публіці. Всі інші були затоплені. Вона має важливе значення для нас, українців, нащадків запорозьких козаків. Бо саме тут у 1710 році січовики та Пилип Орлик підписали «Договір і постанови між Гетьманом Орликом і Військом Запорозьким», який по суті став першою Конституцією України. Документ визначав демократичні принципи відносин між владою, тобто козацькою старшиною, і тими, хто її обирав.

У преамбулі наголошувалося, що Московська держава намагається зруйнувати військові права та вольності, а на «народ вільний козацький, якого вона ніколи не завойовувала, накласти невільне ярмо», — розповіли в адміністрації Національного заповідника “Хортиця”.

Дивіться також: Яким був Великий Луг до затоплення. Добірка старих фото

Камʼянська Січ стала місцем складання Військової присяги новобранцями 57-ї окремої мотопіхотної бригади Збройних Сил України, що має імʼя славетного кошового отамана Костя Гордієнка.

Крім того, вздовж берегової смуги, яка безпосередньо межує з Кам'янською Січчю археологами Національного заповідника "Хортиця" виявлено археологічні об'єкти, які датуються скіфським часом, добою бронзи та періодом Київської Русі.

Читайте також: Загибель Гілеї: як радянська влада брутально знищила "казкові" плавні Нижнього Дніпра (ФОТО)

хортиця січ Історія України археологія обстріл пам'ятка

Знак гривні
Знак гривні