Україна, можливо, відправила в Авдіївку одну з найкращих бригад — Forbes

Україна укріплює Авдіївку. І є вагомі підстави вважати, що вона зміцнює східне місто однією з найкращих бригад української армії, пише Forbes.

Зеленський в Авдіївці, 29 грудня 2023 року. Фото: ОП
Зеленський в Авдіївці, 29 грудня 2023 року. Фото: ОП

"Те, що українці укріплять Авдіївку, не було заздалегідь вирішеним питанням. Очевидно, вирішивши залишитися і боротися, українські війська беруть на себе величезний ризик.

Після чотирьох місяців запеклих боїв російські війська з 2-ї і 41-ї загальновійськових армій на початку цього місяця нарешті прорвали оборону Авдіївки і наблизилися на кілька сотень метрів до головної дороги, якою український гарнізон отримує постачання до міста", — пише Forbes.

Журналісти додають, що минулого тижня бригадний генерал Олександр Тарнавський повідомив про підкріплення Авдіївського напрямку. "Посилюємо рубіж блокування, встановлюємо додаткові вогневі позиції, залучаємо свіжі ефективні сили. Логістичне постачання триває", — зазначив він.

"На той момент у Тарнавського було два варіанти. Відвести вцілілі частини 110-ї бригади з незахищеної східної частини міста і зміцнити українську лінію в центрі Авдіївки або відразу за містом, на заході. Або ж посилити 110-ту бригаду і спробувати відтіснити набагато більші російські сили від ліній постачання гарнізону. Однак, можливо, рішення ухвалював не Тарнавський", — йдеться у статті.

Видання нагадує, що минулого тижня президент України Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, замінивши його генералом Олександром Сирським.

"Залужний має репутацію — заслужену чи ні — прихильника мобільної оборони з метою мінімізації українських втрат. Сирський, навпаки, має репутацію — знову ж таки, заслужену чи ні — за те, що погоджується на великі втрати у впертих, статичних боях.

Не виключено, що, просуваючи Сирського, Зеленський сигналізував про свій намір боротися за Авдіївку. Нехай навіть дорогою ціною

Не виключено, що, просуваючи Сирського, Зеленський сигналізував про свій намір боротися за Авдіївку. Нехай навіть дорогою ціною", — пише Forbes.

Видання додає, що повільний крах оборони Авдіївки в останні тижні, можливо, змусив одну з найкращих бригад призупинити навчання і повернутися на фронт. Утім, йдеться у статті, цей крах не був неминучим, адже оборона міста на початку наступу росіян була правильно побудована.

"Провал оборони Авдіївки — це вибір проросійськи налаштованих республіканців у Конгресі США. Коли ці законодавці відмовилися затвердити подальшу допомогу Україні, починаючи з жовтня — за збігом обставин, приблизно в той самий час, коли росіяни атакували Авдіївку — гаубиці, на які розраховувала 110-та бригада, щоб перетворити фланги Авдіївки на зону артилерійського ураження, почали мовчати", — пише Forbes.

Що буде далі в Авдіївці, можна лише здогадуватися, йдеться у матеріалі.

"Але не сподівайтеся, що українці раптом знайдуть багато запасних боєприпасів. Якщо республіканці в США не поступляться, і США якимось чином не зможуть прискорити надання нової допомоги Авдіївці, будь-які українські підрозділи у місті продовжать скорочувати свої арсенали, що швидко спустошуються.

Коли закінчаться боєприпаси, не матиме значення, чи буде в Авдіївці одна українська бригада, чи дві. І рішення українського командування про укріплення міста, в кращому разі, буде спірним.

У гіршому випадку це може призвести до кровопролиття для українських військ, які намагатимуться втекти на захід з міста, яке вони більше не можуть захищати", — підсумовує видання.

Ремарка Texty.org.ua: Ми погоджуємося з військовим оглядачем Forbes Девідом Ексом, що посилення оборони Авдіївки — дуже ризикована операція. На думку редакції, утримання міста вкрай важке і відправляти туди резерви дуже нераціонально.

сирський битва за донбас авдіївка брак боєприпасів

Знак гривні
Знак гривні