Команда Сирського. Що відомо про нових командувачів та останні перестановки у війську

11 лютого були оприлюднені укази про зміну командувачів Об'єднаних сил, Територіальної оборони, Десантно-штурмових військ та нового очільника Сухопутних військ. Українська правда присвятила новим командувачам розлогу статтю. Texty.org.ua обрали з матеріалу найважливіші моменти.

Фото: ОП
Фото: ОП

Начальник Генштабу – Анатолій Баргилевич

54 роки, народився в селі Омелянівка на Житомирщині. Закінчив Ташкентське вище танкове командне училище, а також Національний університет оборони України (Київ). Генерал-майор. До призначення начальником ГШ – командувач Сил ТрО.

Він розповідав журналістам, що більшу частину своєї військової кар'єри перебував на посадах оператора:

"Офіцери оперативного управління володіють всіма оперативними, бойовими планами, це "ходяча" енциклопедія, посібник, як застосовувати будь-який підрозділ, бригаду, угруповання військ, угруповання різнорідних сил, таких як: загальновійськові підрозділи, авіація, військово-морські сили", – розповідав він в інтерв'ю "Цензору".

Війну на Сході в 2014-му він зустрів як начальник управління оперативної підготовки Головного оперативного управління Генштабу.

А в 2016 році на посаді заступника командувача Сухопутними військами зайнявся розвитком територіальної оборони, яка тоді ще не була окремим родом військ. 

У 2022 році він продовжив працювати під командуванням Сирського на посаді начальника штабу оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця". Баргилевич очолював штаб майже півтора року, до призначення в жовтні 2023 командувачем Сил ТрО.

З появою нового командувача посилилися розмови про те, що тероборону хочуть включити до складу Сухопутних військ. Баргилевич і сам давав для цього приводи, фактично послаблюючи цей рід військ.

"По-перше, найуспішніший проєкт Сил ТрО – розроблену за стандартами НАТО програму навчання військовослужбовців, що має назву "Вишкіл капітанів", після приходу Баргилевича передали до Військового інституту КНУ імені Шевченка. 

По-друге, фактично розпущена команда, яка працювала при командуванні Сил ТрО та шукала гроші для різних проєктів. Саме завдяки співпраці з фондами та волонтерами теробороні вдавалося знайти гроші на техніку, зброю та навчання.

Нарешті, до кінця березня має завершитися процес переведення кількох бригад тероборони в інші роди військ. І це в умовах, коли після потоку добровольців у 2022-му Сили ТрО фактично не поповнювалися новими людьми", – пише УП.

Командувач Сухопутних військ – Олександр Павлюк 

53 роки, народився у Звягелі на Житомирщині. Герой України, генерал-лейтенант. До призначення на посаду командувача – перший заступник міністра оборони Рустема Умєрова.

При представленні Павлюка Сирський підкреслив, що коли президент запитав його, кого він бачить керівником Сухопутних військ, "інших кандидатур у мене навіть не було".

З 1991 до 1993 року Павлюк очолював танковий взвод у Гіллерслебені (Німеччина). Після цього командував танковою ротою в рідному Новоград-Волинському, де дослужився до заступника командира 30-ої окремої механізованої бригади.

2006–2007 роки Павлюк провів у Косово, де командував українськими миротворчими силами. Надалі повернувся до Новоград-Волинського, де був начальником штабу 30-ої бригади.

З 2010 до 2015 року Павлюк очолював 24-у окрему механізовану бригаду (нині – імені короля Данила), яка дислокується в Яворові Львівської області. 

З березня 2014 ця бригада брала участь у боях за Слов'янськ, Красний Лиман, Краматорськ, Лисичанськ та інші міста Донбасу. 

Бійці Павлюка також були залучені до так званого "Ізваринського прориву" – виведення українських підрозділів із часткового напівоточення вздовж україно-російського кордону. 

У 2017 році, після закінчення Національного університету оборони імені Черняхівського, Павлюк став командувачем військ Оперативного командування "Захід" Сухопутних військ.

Влітку 2020 року був призначений начальником підготовки Командування Сухопутних військ, а в липні 2021 року став командувачем Операції об'єднаних сил.

Перебуваючи на посаді командувача ООС, керував обороною населених пунктів на сході України.

У березні 2022 року в розпал битви за Київ, був знятий з посади командувача ООС і призначений головою Київської ОВА. Відповідав за організацію оборони та забезпечення столиці. Співрозмовники УП в ОВА характеризують його з позитивної сторони.

У травні 2022 року був знятий з посади голови Київської ОВА, а в лютому 2023 року призначений першим заступником міністра оборони України, де працював до цього моменту.

Командувач Десантно-штурмових військ – Ігор Скибюк

48 років, Герой України, бригадний генерал. До призначення – начальник штабу і заступник командувача ДШВ. Виходець з 80-ої десантно-штурмової галицької бригади.

Скибюк – один із найменш публічних військових у списку нової команди головкома. 

Його доступна біографія починається з 1998 року, зі служби у 80-ій галицькій бригаді ДШВ. Імовірно, саме в її складі він брав участь у миротворчих місіях, в АТО та ООС. 80-тка пройшла ледь не всі точки російсько-української війни до 24-го лютого: від бою під Слов'янськом у квітні 2014-го до боїв за Луганський аеропорт, ДАП, Авдіївську промзону тощо. 

За командування Скибюка 80-тка намагалася стримати росіян на Херсонщині під час повномасштабного наступу. Втім, сили були неспівмірними для адекватної відсічі.

Згодом бригада брала участь в успішному наступі на Харківщину восени 2022-го. Саме завдяки "рішучим і своєчасним" діям Скибюка, як ідеться в офіційних повідомленнях, було звільнено Ізюм. За Харківський наступ новий командувач ДШВ отримав Героя України.

Одразу після Харківщини, восени 2022-го, Скибюк перейшов на службу в командування ДШВ. Десантники, які перетиналися з ним на фронті вже в новій ролі, описують його УП як виваженого, спокійного, певною мірою м'якого керівника, який ніколи не кричить на особовий склад. Вміє делегувати обов'язки. Їздить на фронт не лише на нагородження, а й на управління бойовими задачами. 

Командувач об'єднаних сил ЗСУ – Юрій Содоль

53 роки, народився в Чугуєві на Харківщині. Є вихідцем з родини військових: дід, батько та тесть – артилеристи. Двоє синів Юрія Содоля, як зазначає АрміяInform, також є військовими. Закінчив Сумське вище артилерійське командне училище та Національний університет оборони України (Київ). Герой України, генерал-лейтенант. До призначення на посаду командувача Об'єднаних сил – командувач Морської піхоти України.

Юрій Содоль за час своєї служби спробував чималу кількість спеціальностей і родів військ: почав службу артилеристом, продовжив десантником і зрештою став морським піхотинцем. 

Дванадцять років свого життя віддав 25-ій повітрянодесантній бригаді. У 2003 очолив бригадну артилерію, а в 2007 – саму бригаду.

У 2015 Содоль перейшов з 25-тки в командування ДШВ, ставши заступником командувача. А вже в березні 2018-го, коли Військово-морські сили України приводили до НАТівських стандартів і створювали в їхній структурі окреме командування Морської піхоти – став його командувачем.

Журналісти описують Содоля як командувача, який прагне якомога частіше перебувати на лінії зіткнення. Мовляв, "треба бачити очі, чути інтонацію кожного командира".

Командувач Сил ТрО – Ігор Плахута

Вік, місце народження, освіта та рід занять до призначення на посаду командувача ТРО – не відомі. Служив у Внутрішніх військах (нині – Нацгвардія). Генерал-майор.

Його публічна біографія починається лише з 2005-го року, коли Плахута став командиром Окремої президентської бригади – жодних згадок у пресі про службу бригади в ті часи немає. За пару років, у 2009-му, очолив 169-й навчальний центр "Десна". 

У 2013-2014, під час Революції Гідності, був начальником управління Південного територіального командування внутрішніх військ МВС. У відкритих джерелах є щонайменше дві згадки його присутності на Майдані.

10 грудня 2013-го Плахута коментував журналістам зачищення вулиць Банкової та Лютеранської від барикад протестувальників. Пояснював, що для цього знадобилося близько 400 бійців Внутрішніх військ і "Беркуту". А також називав людей у чорному одязі, що розбирали барикади, "комунальниками".

18 лютого 2014 року, як розповідало з посиланням на відеореконструкцію подій того дня "Громадське", Плахута запевнив журналістів, що правоохоронці не штурмуватимуть загороджень мітингувальників. Однак саме в той вечір силовики пішли на великий штурм Майдану Незалежності.

З іншого боку, деякі учасники тих подій вказують, що Плахута був одним з небагатьох командирів, який йшов на переговори з протестувальниками та намагався вивести своїх підлеглих.   

Після Майдану Плахута став заступником начальника Інституту УДО України. Призначення Плахути на посаду командувача ТрО один з його колишніх підлеглих, а нині діючий фронтовий офіцер назвав у розмові з УП "поверненням совка".

Заступник головкома з БПЛА – Вадим Сухаревський

39 років, народився в Береговому на Закарпатті. Закінчив Мукачівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, Національну академію сухопутних військ імені Сагайдачного (Львів) і Національний університет оборони України (Київ). Був поранений під Красним на Луганщині влітку 2014-го. Герой України, полковник. Одружений, має двох маленьких дітей. До призначення на посаду заступника головкома – командир 59-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка.

Вадим Сухаревський на позивний "Борсук" – легенда десятирічної російсько-української війни. Саме він 13 квітня 2014-го, будучи простим ротним у 80-ій бригаді, віддав перший у цій війні наказ на відкриття вогню. Тоді 80-тка на кількох БТР-ах прикривала українських спецпризначенців у бою з бойовиками Гіркіна під Слов'янськом.

У той день завдяки Сухаревському в українській армії зародився вислів: "Бачиш ворога – ї*аш!". У 2023 український гурт Kozak System випустив пісню з аналогічною назвою, присвятивши її 503-му батальйону та 59-й бригаді.

Наступною та значною мірою визначальною сторінкою в житті Сухаревського стала морська піхота. У 2016 він очолив 503-й батальйон, а у 2021 – став начальником штабу у 35-й бригаді морпіхів. Журналісти Forbes описують Борсука як вимогливого й уважного командира.

У березні 2022-го Сухаревський став командиром 59-ї бригади, яка з боями виходила з оточених Олешок. "Перше, що я зробив, – почав примушувати всіх нормально закопуватися та облаштовувати якісну оборону", – розповідав він Forbes.  Аж до звільнення Херсона восени 2022-го 59-та воювала на півдні. Після цього бригаду без відновлення перекинули на Авдіївський напрямок.

Заступник начальника Генштабу з підготовки військових – Михайло Драпатий 

У травні 2014-го Драпатий командував 2-м механізованим батальйоном 72-ї окремої механізованої бригади. Батальйон зайшов у Маріуполь, щоб звільнити заручників у міськвідділі міліції. Коли бійці поверталися з операції, побачили, що дорогу перекрила барикада, і БМП Драпатого набрав швидкість та прорвав її.

Влітку 2014-го Драпатий очолив прорив українських сил з оточення під Червонопартизанськом на Луганщині, вийшовши з "Ізваринського котла". Врятувалися 260 бійців, а з ними – понад 30 одиниць техніки.

У 2016 році Драпатий став командиром 58-ї окремої мотопіхотної бригади, що виконувала на той час завдання в Донецькій області. А в 2017-му – командиром 58-ої окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського.

Драпатий – повний кавалер орденів Богдана Хмельницького: перший отримав в серпні 2016-го, третій – в липні 2022-го.

До січня 2024-го Драпатий очолював оперативне угруповання військ "Херсон". Колишні підлеглі називають його досвідченим офіцером, що виконуючи завдання, завжди старається зберегти особовий склад і робить все, щоб зменшити втрати серед побратимів.

"Темні конячки": Лебеденко, Горбатюк, Шевченко

Найбільшою "темною конячкою" в списку нових призначень УП називає заступника Олександра Сирського полковника Андрія Лебеденка. Напрямок його нової роботи: інновації, технологічний компонент армії та бойових систем.

Більше відомо про заступників начальника Генерального штабу ЗСУ – бригадних генералов Володимира Горбатюка та Олексія Шевченка.

Горбатюк у 2015-му році прийняв командування 54-ю окремою механізованою бригадою, згодом став першим заступником командувача військ оперативного командування "Захід". Напрямком Горбатюка в генеральному штабі стануть оперативна робота, робота штабів, планування, управління.

Олексій Шевченко проходив службу в артилерії на командних посадах. Був першим заступником начальника Академії сухопутних військ імені Сагайдачного у Львові. У квітні 2022-го очолив Військову академію в Одесі. У Генеральному штабі Олексій Шевченко відповідатиме за логістику.

сирський зсу командування кадрові зміни

Знак гривні
Знак гривні