Зеленський призначив Олександра Сирського новим головнокомандувачем ЗСУ

"Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України", – заявив Зеленський у зверненні.

"Відсьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда. Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці. Я провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським.

Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача. Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції.

Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України.

Сьогодні ж говорив із генералами Мойсюком та Забродським. Їх досвід – на службі державі", – заявив Зеленський.

Зеленський, Сирський і Єрмак. Фото: ОП
Зеленський, Сирський і Єрмак. Фото: ОП

Що передувало

Міністр оборони Рустем Умєров повідомив про рішення щодо необхідності зміни керівництва Збройних Сил України.

"Генералу Валерію Залужному випало одне з найскладніших завдань – керувати Збройними Силами України під час Великої Війни з росією.

Збройні Сили України разом з усім Народом нашої країни продемонстрували всьому світові, що Україна – буде боротись за своє та за своїх, незважаючи на те, з яким ворогом має справу.
Наші воїни відбили навалу агресора, захистили нашу державність, і продовжують щодня захищати нашу незалежність.

Але війна не залишається однаковою. Війна змінюється та вимагає змін. Бойові дії 2022, 2023 та 2024 – це три різні реальності.
2024 принесе нові зміни, до яких мусимо бути готові. Потрібні нові підходи, нові стратегії.

Сьогодні було ухвалено рішення про необхідність зміни керівництва Збройних Сил України", – написав він.

Водночас головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний після зустрічі із Зеленським написав, що "завдання 2022 року відрізняються від завдань 2024 року. Тому усі повинні змінитись та адаптуватись до нових реалій також. Щоб перемогти теж разом".

Фото: Залужний/Фейсбук
Фото: Залужний/Фейсбук

"Щойно ми зустрілись з Верховним Головнокомандувачем. Важлива та серйозна розмова. Прийнято рішення про необхідність зміни підходів та стратегії.

Вдячний усім, хто поруч. Команді Генерального штабу, Міністерства оборони, Президенту України. Я пишаюсь кожним та кожною в Збройних Силах України, які захищають майбутнє наших дітей. Усіма солдатами, сержантами та офіцерами. Схиляю голову перед усіма, хто віддав своє життя за Україну і свободу. Пам’ятаємо і помстимося за всіх.

Українці обовʼязково переможуть. Слава Україні!" – написав генерал.

Ремарка Texty.org.ua: У зверненні Зеленський каже, що "не змогли досягти результату на землі" і водночас командувач Сухопутних військ йде на підвищення. До того ж, якщо говорити про зміни заради кращих результатів і ефективності, то варто нагадати, що у віданні Сирського були неефективно працюючі ТЦК і навчальні центри, які нічому не вчать.

відставка умєров зміни зеленський залужний

Знак гривні
Знак гривні