Чому МКС виступає проти спеціального трибуналу за злочин агресії Росії — The Guardian

Міжнародний кримінальний суд намагається блокувати зусилля України домогтися судового розгляду злочину агресії РФ та виступає проти створення спеціального міжнародного трибуналу над керівництвом Росії.

Фото: atlanticcouncil.org
Фото: atlanticcouncil.org

Про це пише The Guardian.

"Міжнародний кримінальний суд перебуває в стані прикрої війни за сфери впливу, яка блокує зусилля України зі створення спеціального міжнародного трибуналу, уповноваженого судити керівництво Росії за злочин агресії", – стверджує Філіп Сендс, один із провідних прихильників створення міжнародного трибуналу.

Він поклав відповідальність за безвихідь на Каріма Хана, прокурора МКС, і деяких неназваних суддів цього суду – міжнародного органу, що базується в Гаазі. За його словами, вони виступають проти спеціального міжнародного трибуналу не з принципових міркувань, а через війну за свої інтереси.

Видання зазначає, що дебати щодо того, чи є політично можливим переконати ООН створити спеціальний міжнародний трибунал – окремий від МКС – для суду над вищим російським керівництвом за злочин агресії, або ж залишити це завдання менш авторитетному суду в Україні, зайшли в глухий кут вже протягом року.

Хоча МКС може звинувачувати окремих осіб у воєнних злочинах, він не має юрисдикції щодо Росії, оскільки вона не є стороною Римського статуту – установчого договору МКС. Натомість МКС намагається висунути звинувачення президенту Володимиру Путіну у викраденні дітей з України.

Сендс сказав, що деякі країни G7 – США, Велика Британія і Франція – непокояться щодо міжнародного трибуналу, оскільки він може створити прецедент, який призведе до того, що іншим світовим лідерам будуть пред'явлені звинувачення іншими майбутніми трибуналами.

Наразі 40 країн приєдналися до основної групи по Україні, яка підтримала дії щодо злочину агресії, але дипломатичний консенсус щодо моделі суду відсутній.

"Продовження цього глухого кута, по суті, означає надання допомоги лише одній стороні, а саме російській стороні. Це свідчить про те, що Захід розділений і не здатний діяти навіть у цьому питанні", – каже Сендс.

Він закликав усіх шукати місток між суто українським та міжнародним трибуналом, стверджуючи, що спеціальний трибунал не тільки не применшує роль МКС, а й може підкреслити та посилити її.

Залишаються побоювання, що Генеральна Асамблея ООН або Рада Безпеки може не проголосувати за створення трибуналу, що зменшить його міжнародну легітимність. Росія, наприклад, може накласти вето на будь-який трибунал, якщо до Ради Безпеки звернуться з проханням створити такий орган.

Але Франк Гоффмайстер, голова юридичного департаменту зовнішньополітичного відомства ЄС, закликав до "дози реалізму" щодо запропонованого альтернативного шляху створення суду через голосування на Генеральній асамблеї ООН.

Він зазначив, що хоча 140 держав на Генеральній асамблеї проголосували за засудження російського вторгнення як акту агресії, підтримка впала нижче 100, коли країнам було поставлено питання про створення реєстру збитків, завданих Росією Україні.

Він сказав: "Я не знаю, скільки голосів ви б отримали, якби сказали: "Покараймо Путіна". Якщо не буде достатньої підтримки, то весь цей замір не матиме успіху, і він приречений на провал".

Інша альтернатива полягає в тому, щоб Рада Європи створила цей орган на основі багатостороннього договору, але це стало б підтвердженням виключення Глобального Півдня з міжнародного правосуддя, в якому домінує Захід.

покарання росії злочин агресії трибунал для РФ мкс

Знак гривні
Знак гривні