"Шахеди" виявилися вдесятеро дорожчими, ніж вважалося. Один дрон обходиться приблизно в $200 тис.

Група хакерів Prana Network зламала поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder, які містили масив даних про виробництво ударних безпілотників Shahed-136 для Росії.

Як повідомляє Мілітарний, дані були оприлюднені в мережі.

4 лютого 2024 року PRANA Network оголосила, що вони успішно зламали сервери електронної пошти підставної компанії Корпусу вартових ісламської революції під назвою Sahara Thunder, яка сприяє незаконному продажу зброї з Ірану в Росію.

Серед злитої документації щодо локалізації виробництва іранських ударних безпілотників в особливій економічній зоні РФ “Алабуга” знайшлись відомості про переговорний процес, де зазначались обсяги випуску та вартість дронів.

У документах напряму не називається тип продукту, що виготовляється. Безпілотники проходять там під спеціальним шифром як “моторная лодка типа Dolphin 632”.

Виробництво і планування

Згідно з паперами, станом на 2022 рік Росія мала намір випустити на своїх потужностях за ліцензією 6000 іранських безпілотників протягом 2,5 років.

Іранською стороною було озвучено стартову вартість 23 млн рублів за одиницю ($375 тисяч). Однак у ході переговорів було досягнуто домовленості на рівні 12 млн рублів за борт при замовленні 6000 одиниць ($193 тисяч) або 18 млн рублів ($290 тисяч) при замовленні 2000 одиниць.

Загальна ціна контракту на виробництво, включно з передачею технологій, обладнання, 6000 комплектів БПЛА, програмного забезпечення, становить 108,5 млрд рублів ($1 млрд 750 млн).

Згідно з планами на 2023 рік, за повної локалізації виробництва з мінімальним постачанням іранських компонентів прогнозована собівартість Shahed-136 має скласти 4,4 млн рублів ($48,8 тисячі) за борт.

Однак це лише прогноз, який може мати відхилення у випадку змін у плануванні та виробництві.

Притому вартість реалізації, тобто та ціна, за якою вони будуть передані замовнику, становитиме 14,9 млн рублів ($165,5 тисяч). Мілітарний припускає, що такий розрив пояснюється закладеними виплатами за ліцензійне виробництво, додатковими витратами та інвестиціями у підприємство.

Оплата

Згідно з іншими оприлюдненими документами, принаймні частково РФ проводить свої фінансові операції та платежі з Іраном у золоті.

Так, організація “Алабуга Машинери” в лютому 2023 року передала іранській підставній компанії Sahara Thunder, імовірно, які оплату послуг та товарів, 2 067 795 грамів золота в злитках.

росія-іран шахеди виробництво БПЛА

Знак гривні
Знак гривні