У Росії через пів року можуть закінчитися бойові машини — Forbes

У суботу, 3 лютого, армія РФ втратила щонайменше 54 одиниці техніки, ще 16 було пошкоджено. Якщо такі темпи зберігатимуться й надалі, Росія ризикує втратити бойові машини вже за пів року.

Підбита бронетехніка російських окупантів на Донбасі. Джерело ілюстрації: mil.in.ua
Підбита бронетехніка російських окупантів на Донбасі. Джерело ілюстрації: mil.in.ua

Про це пише Forbes.

Видання посилається на дані OSINT-аналітика Ендрю Перпетуа, який підраховує втрати транспортних засобів і публікує щоденний список. Він помітив рекордну втрату російської техніки у неділю, після того, як підсумував суботні втрати. "Це найбільше, що я коли-небудь знаходив за день", — написав він.

Водночас аналітики зазначають, що українські втрати були незначними — дев'ять одиниць знищено, покинуто або захоплено, 21 пошкоджено. Втрати росіян становили 16 танків і 29 бойових машин і бронетранспортерів, тоді як втрати України переважно складалися з вантажівок і цивільних автомобілів, які військові, очевидно, використовували для постачання. Українці втратили два танки і один БТР.

Forbes уточнює, що розбита техніка, яку Перпетуа нарахував у неділю, не обов'язково була втрачена в суботу. "Аналітик підраховує втрати щодня, тож дата, коли дані заносяться в таблицю, є замінником фактичної дати знищеної техніки. Просто відніміть 24 години", — йдеться в матеріалі.

Видання пише, що такий рівень втрат — неприйнятний для Кремля.

"Оскільки виробництво нової бронетехніки продовжує відставати, росіяни все ще переважно їздять на старій техніці часів холодної війни, яку вони витягли з довготривалого зберігання.

Ці запаси обмежені. Аналітик під ніком @HighMarsed вивчає супутникові знімки, щоб відстежувати російські запаси старої техніки. У грудні він дійшов висновку, що Кремль відновив 1081 з довоєнного запасу старих бойових машин, що становить 4811 одиниць. Але з решти 3730 щонайменше 765 були "помітно зламані, й не підлягають відновленню", — пише Forbes.

У 2022 і 2023 роках, за оцінками аналітиків Oryx, росіяни втрачали близько 80 БМП на місяць. Якби такі темпи втрат збереглися і в 2024 році, а виробництво нових БМП залишалося б на рівні 30-40 одиниць на місяць, Кремлю не вистачило б бойових машин приблизно за два роки. Тобто орієнтовно, — на початку 2026 року.

Однак, зазначає видання, вже цього року росіяни втрачають все більше і більше машин, причому швидше, ніж будь-коли. За один день вони втратили 13 БМП — плюс додаткові бойові машини БТР — згідно з недільними підрахунками Perpetua.

"Це означає, що щомісячна кількість втрат БМП наближається до 400. Це в п'ять разів більше, ніж у 2022 і 2023 роках. За нинішніх темпів Росія не має дворічного запасу бойових машин. У неї є, можливо, піврічний запас. Зростання втрат до рівня, який є далеко за межами стійкого для російських військ, також очевидне серед танків і БТРів", — підсумовує Forbes.

демілітаризація рф втрати ворога знищена техніка

Знак гривні
Знак гривні