Які особливості мають російські ДРГ, що намагаються прорвати кордон України

Російські ДРГ постійно намагаються прорвати кордон України, діючи у прикордонні Сумської, Чернігівської та у Богодухівському районі Харківської області. Ворожі групи диверсантів мають гарну підготовку та свої особливості.

Джерело фото: Сергій Наєв/Телеграм
Джерело фото: Сергій Наєв/Телеграм

Про це заявив командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, повідомляє РБК-Україна.

"Склад ДРГ 10-12 людей. Всі вони зі складу спецоперацій РФ, а також ГРУ Генштабу РФ. Слід розуміти, що це офіцерські групи, мають добру підготовку. Їхня мета — діяти лише у прикордонні.

Це невелика зона, декілька кілометрів вздовж державного кордону протягом 1000 км. І вони намагатимуться вчиняти терористичні дії проти цивільного населення або військовослужбовців", — констатував він.

Тому, за словами генерала, цивільним громадянам слід розуміти, що держкордон у Чернігівській, Сумській та Богодухівському районі Харківської області — це лінія бойового зіткнення, там небезпечно.

Як розповів Наєв, ворог постійно обстрілює ці прикордонні ділянки. "Він застосовує реактивні системи залпового вогню, артилерію, міномети. Також здійснює удари з гелікоптерів", — додав генерал.

Наєв розповів, що в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповування військ "Північ" перебуває більш як 1800 км державного кордону, з них 850 км — це кордон з Білоруссю і понад 1000 км — це державний кордон з РФ.

"Слід розуміти, що це не державний кордон, а лінія бойового зіткнення. Російські війська відійшли з півночі нашої країни, але відтоді вони не зупинилися у веденні бойових дій, як у прикордонні, так і намагаються запускати засоби повітряного нападу з тих напрямків по території України", — зазначив він.

Читайте також: Як Україна будує нові оборонні укріплення на сході та півночі, — Reuters

Що стосується ДРГ, то на цих 1000 км ворог постійно намагається заводити диверсантів.

"Наші оборонці виконують завдання стабілізаційної операції. Тож для того, щоб обороняти прикордоння, потрібно більше військ. На даний час така дзеркальна ситуація й у РФ. ДРГ ворога постійно хочуть промацати нашу лінію зіткнення. Але у відповідь наші підрозділи вчиняють такі самі дії", — констатував командувач.

Активізація ДРГ у Сумській області

Ситуація на Сумщині з початку року різко загострилася. Окупанти не лише обстрілюють прикордонні населені пункти, а й намагаються прорвати кордон України на цій ділянці.

3 лютого російська ДРГ зробила чергову спробу прорвати кордон України на Сумщині. Ворог кілька разів змінював тактику, після півторагодинного бою окупантів вдалося відкинути далеко від кордону. Пізніше помічник командувача ОС ЗСУ зі стратегічних комунікацій Євген Силкін розповів, що "нам відомо, що троє людей або були поранені, або загинули".

Відомо, що ця група російських диверсантів діяла така сама, як і всі попередні — у ній є як сапери, які знають, як розмінувати територію, так і мінометники, які йдуть трохи позаду.

Водночас 3 лютого в Сумській області заборонили рух автомобілів ділянками доріг в 5-кілометровій смузі від кордону з РФ, а іншими дорогами ввели рекомендований режим руху по годинах.

Читайте також: Прикордонники новоствореної бригади Гвардії наступу "Помста" взяли в полон окупантів (ФОТО)

диверсанти дрг кордон сумщина

Знак гривні
Знак гривні