У Силах ТрО розпочалися рекрутинг й навчання операторів БпЛА. Пілот "Шкіпер" розповідає про свій досвід

У Силах територіальної оборони розпочато проєкт рекрутингу й навчання операторів БпЛА під назвою «Крилатий ЕСКАДРОН». Друге слово в назві розшифровується як «Ерудиція, Сила, Командна робота, Аналіз та Дрон».

"Шкіпер" був у складі мобільно-вогневої групи, яка зі стрілецької зброї знищувала «Шахеди»
"Шкіпер" був у складі мобільно-вогневої групи, яка зі стрілецької зброї знищувала «Шахеди»

Як стверджують засновники програми, основним завданням було зробити процес мобілізації на цю справді передову військову спеціальність швидкою та зручною, а подальше навчання – максимально ефективним.

Євген з позивним «Шкіпер» через два тижні завершує навчання в «Ескадроні» і буде готовий вирушити на передову. Зі слів чоловіка, ця спеціальність йому цілком підходить, адже він завжди цікавився сучасними технологіями, а теперішня війна – це насамперед війна безпілотників.

«Шкіпер» народився й виріс у Молдові в Кишиневі, а до Києва переїхав лише в 2011 році. До повномасштабної війни працював у великій американській промисловій фірмі. Був успішним менеджером середньої ланки.

24 лютого о 5-й ранку його розбудив дзвінок товариша. «Він запитав мене, що я роблю. А я відповів: от що, по-твоєму, роблять о п`ятій ранку? Сплю, звісно!..», – каже Євген.

Тоді друг порадив йому глянути у вікно. Десь далеко було видно заграву і чулися приглушені звуки вибухів. Почалася війна.

Євген розповідає, що відразу пішов до ТЦК. Вистояв усі черги, але охочих тоді було занадто багато. Відповідь отримав таку ж, як і чимало інших чоловіків, що не мали доти військового досвіду: «Залиште контакт – ми вам зателефонуємо».

Втім, замість чекати «Шкіпер» приєднався до батальйону добровольчого формування територіальної громади (ДФТГ) «Мрія». «Ми виконували завдання по місту: блокпости, охорона об`єктів, допомога іншим підрозділам Сил оборони при звільненні Київщини. Потім я увійшов до мобільно-вогневої групи, яка зі стрілецької зброї знищувала «Шахеди», – згадує чоловік.

Готуватись і вибирати

Влітку 2023 року Євген вирішив мобілізуватися, адже було зрозуміло, що війську потрібне поповнення. Чоловік розповідає, що за півтора року служби у ДФТГ зумів добре підготуватися. Зокрема пройшов три різні курси підготовки пілотів БпЛА, то ж базу мав доволі непогану.

«Я почав стежити за платформою LobbyX Army. Сформував резюме й періодично відправляв його на цікаві вакансії. Врешті мені передзвонили рекрутери, які набирали в підрозділ безпілотників 241 бригади Сил ТрО.

Я пройшов співбесіду, отримав позитивний відгук і вже невдовзі був у ТЦК. Згодом отримав направлення на ВЛК, яку пройшов за два дні. В підсумку через тиждень опинився у навчальному центрі». – ділиться Євген.

Свій досвід мобілізації називає позитивним. Говорить, що рекрутери супроводжували його на кожному етапі, що і пришвидшило, і полегшило всю процедуру.

«Весь процес (мобілізації – Ред.) побудовано прозоро. І я хочу, щоб таких історій, як моя, було в інфопросторі багато. Більше, ніж негативних, яких також вистачає… Тоді люди, які досі сумніваються і не наважуються прийняти це нелегке рішення, а воно нелегке, скажу як є, все ж робитимуть цей крок. Я також боюсь війни, я також боюсь втратити здоров`я чи загинути. Але я розумію, що Росії треба дати так по зубах, щоб у них зникло бажання будь-коли ще приходити на наші землі. І ніхто інший, крім нас, тих, які вже у війську або ще в цивільному житті, цього не зроблять. А якщо ми цього не зробимо, то воюватимуть наші діти й навіть онуки.

Робити треба все, що можеш. У війську є чимало професій, що не вимагають буквально брати зброю і стріляти в окупантів. І для них потрібні люди, що можуть якісно виконувати свою роботу.

Ми ж усі розуміємо, що цієї війни вистачить на всіх, то чому не піти зараз, коли є можливість обрати собі і підрозділ, і спеціальність», – говорить «Шкіпер».

Успіх залежить від тебе

Чоловік також ділиться враженнями про навчальний центр та своїх колег-слухачів: «З тридцяти людей було тільки четверо примусово мобілізовані. Хоча і їх ніхто насправді не тягнув до війська: вони отримали повістку і прийшли. Решта – як і я цільово шукали собі військову спеціальність. Це приємно здивувало. В нас, попри загальну думку, люди таки йдуть до війська самостійно. Ще додам: більшість тих, хто зі мною проходять зараз підготовку, – це люди освічені, які зможуть застосовувати свої професійні вміння на службі»

За майбутнім фахом «Шкіпер» – зовнішній пілот. Каже, що в програмі навчання є речі, які знав раніше, але є такі, з якими ніколи не стикався. Наприклад, з програмою «Кропива». Тому приділяє цьому застосунку більше уваги, щоразу намагається вдосконалити знання, виконувати додаткові завдання тощо.

«Головний принцип нашої підготовки – тут ніхто не вчитиме проти волі, ніхто не зможе запхнути цей матеріал курсанту в голову. Якщо людина має бажання зростати і розвиватися, то всі умови для цього є. Це мене влаштовує, бо з досвіду бізнесу я знаю, що 99% успіху залежить від мене самого», – підсумовує «Шкіпер».

навчання пілотів бпла рекрутинг зсу тероборона

Знак гривні
Знак гривні