Україна отримає цівку грошей. Чому 50 млрд євро від ЄС не відповідають викликам, — The Economist

Пакет допомоги ЄС Україні у розмірі 50 млрд євро далекий від його риторики, пише The Economist. Британське видання пояснює, чому обіцяна допомога не відповідає викликам. Texty.org.ua публікують дещо скорочений переклад статті.

Фото: AFP/EAST NEWS
Фото: AFP/EAST NEWS

На тлі самопривітань і промов на пресконференціях про те, що ми стоїмо пліч-о-пліч зі стражденним сусідом, буде неввічливо зазначити, що пакет буде розподілений на чотири роки й становитиме близько 0,08% від ВВП ЄС за цей період.

Є розрив між тим, як Європа описує ситуацію, і тими засобами, які вона застосовує для її вирішення. Послухайте політиків, і все звучить досить жахливо. Французькі чиновники кажуть, що Європа має перейти до "економіки війни", повністю мобілізувавшись, щоб перешкодити імперським амбіціям Кремля.

Центральноєвропейці кажуть, що перемога Росії в Україні призведе до подальших загарбницьких війн, і небезпідставно побоюються, що вони можуть стати наступними.

Такі тривожні тони будуть знайомі ветеранам інших криз, що спіткали континент, хай то Covid-19, обвал євро чи перспектива зміни клімату. Щоб протистояти цим викликам, пошук грошей не був проблемою. Для боротьби з пандемією було порушено табу, зокрема створено спільно запозичений фонд відновлення у розмірі 750 млрд євро. Підтримка "зеленого" переходу коштуватиме понад 1 трлн євро на рік. А десять років тому Європейський центральний банк пообіцяв зробити "все можливе", щоб врятувати єдину валюту.

Коли справа доходить до України, європейці задовольняються тим, що виділяють суму, яка є простою помилкою округлення в їхніх національних рахунках.

Хіба перспектива реваншистської Росії не гірша за пандемію?

Хіба перспектива реваншистської Росії не гірша за пандемію? Не можна сказати, що ЄС нічого не зробив для України: біженців прийняли, санкції запровадили, Україні запропонували перспективу приєднання до клубу. Крім того, 50 мільярдів євро, які мають бути узгоджені наступного тижня, не є єдиною допомогою, яку пропонують члени ЄС. Деякі країни, зокрема Німеччина, все ще надсилають багато військової і фінансової допомоги на двосторонній основі. Європейці, які не є членами ЄС, наприклад, Велика Британія чи Норвегія, також пообіцяли надати велику кількість зброї та грошей.

Але багаторічний пакет майже повністю замінив нові пропозиції короткострокової допомоги: це те, чим Україні доведеться задовольнятися на цей час, вважають дипломати з країн ЄС. Гаманці Європи стиснуті трьома факторами.

Україна отримує цівку грошей – достатньо для того, щоб не програти, але й не виграти

Один з них полягає в тому, що деякі політики, особливо в Західній Європі, можливо, мовчки змирилися з тим, що Україна отримує цівку грошей – достатньо для того, щоб не програти, але й не виграти надто всеосяжно, щоб не принизити Росію.

Можливо, так було на ранніх стадіях війни, але зараз це виглядає застарілим. Втім, тримати владу в Києві на короткому повідцю має свої переваги, наприклад, якщо одного дня потрібно буде підштовхнути Україну до столу переговорів.

Другий фактор – допомога Україні часто надходить не у вигляді грошей, а у вигляді військової техніки. У національних арсеналах залишилося не так багато зброї, яку можна було б відправити на схід, тому снаряди й гармати потрібно виробляти натомість. Деякі країни, зокрема Франція, хочуть, щоб ця зброя вироблялася в Європі (тобто, найчастіше, у Франції). Мета полягає не в тому, щоб місцеві фірми отримували прибуток, хоча і це не зашкодить, а в тому, щоб розбудовувати потужності з виробництва озброєнь як частину планів Європи щодо зміцнення її "стратегічної автономії".

На жаль, поєднання мети допомоги Україні з метою промислової політики не спрацювало належним чином. Минулої весни ЄС пообіцяв, що протягом року надішле Україні 1 млн снарядів, але до кінця грудня було поставлено лише 300 000, і мало хто вважає цю мету реалістичною. Тим часом лише Північна Корея (ВВП якої становить 1/500 частину ВВП ЄС) спромоглася відправити до Росії понад 1 млн снарядів, кажуть південнокорейські шпигуни. Росія все ближче до того, щоб стати "економікою війни", збільшуючи витрати на оборону до понад 6% ВВП.

Україна опинилася втягнутою у внутрішні суперечки ЄС

Третьою причиною скупості Європи є те, що Україна опинилася втягнутою у внутрішні суперечки ЄС. Спірна сума в 50 млрд євро була виділена через інституції блоку в Брюсселі, річний бюджет якого сам по собі крихітний – близько 1% від ВВП 27 країн-членів. Оскільки надання допомоги Україні пов'язане з переглядом загальних витрат ЄС, на розблокування цієї суми пішло сім місяців. Зміни до бюджету ЄС мають бути узгоджені одноголосно, що дало надмірні важелі впливу Віктору Орбану, прем'єр-міністру Угорщини та приятелю Кремля. Досвідчений шантажист, він заблокував угоду на суму 50 млрд євро на саміті в грудні, змусивши своїх колег-лідерів повернутися до Брюсселя. Він може зробити це знову, хоча тепер у нього з'явилося нове джерело шантажу: після того, як 23 січня парламент Туреччини підписав угоду про вступ Швеції до НАТО, Угорщина залишилася єдиною, хто утримався.

За торгом і самітами деякі прості факти залишилися поза увагою. Європа – багата. Було б набагато гірше, якби Україна програла війну

За торгом і самітами деякі прості факти, здається, залишилися поза увагою. Європа – багата. Було б набагато гірше, якби Україна програла війну. Належне фінансування допомогло б Україні, яка зіткнулася з дефіцитом бюджету лише цього року у понад 40 мільярдів доларів. Набагато щедріша пропозиція була б в інтересах Європи.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас запропонувала, щоб союзники України виділяли 0,25% свого ВВП на рік. Це приблизно третина того, що країни мають витрачати на допомогу розвитку, і одна восьма від цільових витрат НАТО на оборону. Така допомога, приблизно втричі більша за ту, що пропонується зараз, дозволила б уряду в Києві планувати як перемогу, так і поразку Росії.

Або європейці говорять нісенітниці про те, що їхні долі пов'язані з долями України, або вони недалекоглядні. У будь-якому випадку, вони не вкладають свої гроші в те, що говорять.

безпека європи допомога заходу україна-єс

Знак гривні
Знак гривні