Чи захищають в Україні водно-болотні угіддя? Що кажуть екологи

Сьогодні світ відзначає День водно-болотних угідь. За даними Міндовкілля, в Україні налічується 50 водно-болотних міжнародного значення, площа яких сягає 930 тисяч гектарів.

Це різноманітні угіддя – від морських заток до торфовищ Полісся, від витоків річок на вершинах гір до глибин печер, наповнених водою.

Поліські болота. Фото: ua.igotoworld.com
Поліські болота. Фото: ua.igotoworld.com

Міндовкілля наголошує на важливій ролі водно-болотних угідь "для збереження природи й добробуту людей, для пом’якшення впливу зміни клімату" й анонсує "серію публікацій про цей вид екосистем".

Утім, як зазначають екологи Української природоохоронної групи (UNCG), очікувано, що у День водно-болотних угідь "державні органи та установи будуть писати, як вони люблять болота і як їх оберігають", але варто подивитися на реальні дії.

  1. Міндовкілля спростило процедуру надрокористування. Чим сприяло продажу на аукціонах під видобуток торфу та бурштину боліт, як-от «Макове болото».
  2. Держлісагентство та ДП «Ліси України» відмовляються створювати нові заповідні території в заболочених лісах, як-от заказник «Нівецький». І будують нові лісові дороги, щоб ці заболочені ліси вирубати.
  3. Київська міська адміністрація сприяє забудові екопарку «Осокорки».
  4. Рівненська обласна адміністрація відмовляється створювати охоронну зону для збереження болота «Сира Погоня».
  5. А ще є органи місцевого самоврядування, які продають на земельних аукціонах заплави та луки під розорення.
  6. Мінагрополітики, яке розробило законопроєкт для зняття природоохоронного статусу торфовищ.
  7. Держводагентство, яке за мільйони гривень знищує річки їх розчисткою.

"Ми б хотіли бачити, замість постів та фото, реальну роботу із захисту водно-болотних угідь ─ розширити чинні та створити нові заповідні території, ухвалити постанову про особливий режим використання земель на торфовищах, припинити безглузді розчистки річок, перестати продавати на аукціонах під видобуток торфу та бурштину болота.

Усі необхідні звернення та документи ми давно підготували та відправили. Тепер вибір за державними органами – фоточки чи реальні дії?" – зазначають активісти.

захист природи болота міндовкілля екологія природа України

Знак гривні
Знак гривні