У чеському Твіттері активісти масово тролять проросійських політиків, використовуючи проєкт Texty.org.ua "Бактерії руского міра"

Останні дві доби ми зафіксували велику відвідуваність англомовної версії нашого проєкту "Бактерії русского міра". І більшість читачів на нього йде з Чехії. Та все почалося із країн Балтії.

Географія відвідуваності  Texty.org.ua станом на 2 лютого 2024 року.
Географія відвідуваності Texty.org.ua станом на 2 лютого 2024 року.

29 січня балтійські видання Re:Baltica, Delfi.ee а також російський The Insider опублікували розслідування, в якому повідомили, що депутатка Європарламенту від Латвії Тетяна Жданок із 2005 року взаємодіяла з працівниками ФСБ. У відповідь Європейський Парламент повідомив, що розпочав розслідування через цю інформацію.

На цю новину відреагували колеги Жданок в Латвійському парламенті ‒ Сандра Калніете, Робертс Зіле та Іварс Іябс. Вони написали відкритий лист, в якому заявили, що є й інші представники Латвійського парламенту, які “свідомо обслуговують інтереси Росії”.

Популярний естонський блогер Томас Лінкс опублікував цю новину у соцмережі X (колишній Twitter).

Під його постом в коментарях ми кинули лінк на наш проєкт. Мовляв, подивіться, тут багато таких персонажів по всій Європі. Запостили й забули.

А все тільки починалося.

Наш твіт-відповідь завірусився, станом на підготовку цього тексту його побачило 105 тис. твіттерян і він мав понад 50 репостів. Особливо багато його шерили з Чехії. Твіттер-активісти шукали у нашому проєкті свої, чеські "бактерій русского міра" і почали під їх постами кидати лінк на базу "Бактерій".

Ось, наприклад, відповідь на пост членкині Палати депутатів Парламенту Чехії Альони Шиллерової:

Користувачка @PrahyTeta пише: “Що ви можете сказати, що ви опинились в списку служниць русского міра? Ви знаходитесь у розділі “Чехія” прямо на першій сторінці. Ваша заява більш ніж необхідна. Ми чекаємо”.

Снимок экрана 2024-02-02 000705

А ось відповідь до посту, в якому згадується депутат Чеського парламенту Андрій Бабіш, що також потрапив до списку “бактерій”.

Користувачка @beneslenka пише: “Експрем'єр [Чехії] Андрій Бабіш володіє двома замками у Франції, "купівля" яких розслідується французькою владою за підозрою у відмиванні грошей та ухиленні від сплати податків. Просто щоб ви про це не забували” (підтвердження цієї тези тут).

У відповідь користувач @vodniTvor з посиланням на наш проєкт пише: “А ще він ‒ російський агент”.

Снимок экрана 2024-02-02 000253

І такого багато.

Поширюйте наш проєкт, щоб більше європейців дізнались правду про реальні масштаби російського впливу.

солідарність твіттер чехія активізм Русский мир соцмережі

Знак гривні
Знак гривні